Universiteit Twente

Twentse student wint de prijs voor het beste bacheloronderzoek

Student Research Award voor Fenna Janssen

19 oktober 2010

Fenna Janssen (22) heeft tijdens de Student Research Conference op 14 en 15 oktober in Leiden de titel van beste Bachelor weten te bemachtigen. Met een presentatie over haar Solar Cooker wist zij de jury en het publiek te overtuigen. Ze won hiermee 1500 euro, die ze onder andere gebruikt voor de productie van haar ontwerp.

Voor haar bacheloropdracht ontwierp Fenna Janssen, student Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente, een nieuwe solar cooker. Een solar cooker is een zonne-oven die veel in de arme, warme landen wordt gebruikt. Het oude model werkte niet goed. Een bedrijf in Johannesburg vroeg haar een betere en duurzamere solar cooker te ontwerpen.

SunSoul
Een zonne-oven werkt heel eenvoudig, eigenlijk is het niets anders dan een goed geïsoleerde box. Het zonlicht schijnt, direct of via een reflector, door een glazen plaat in de box, waarvan de bodem zwart is. De warmte kan niet weg en hierdoor loopt de temperatuur op tot 120 - 130 graden Celsius. "Je zet 's middags een brood in de oven en 's avonds is het brood klaar," aldus Janssen.
Als uitgangsoven gebruikte Janssen een bestaande zonne-oven van een Zwiters bedrijf, de Ulog Light. "Voor het gebruik in Zuid-Afrika moest ik wel een aantal aanpassingen maken. Het materiaal moest bijvoorbeeld uit goedkope materialen bestaan. Verder moest de oven geschikt zijn voor gebruik in Zuid-Afrika," vertelt Janssen. Zo ontstond de SunSoul. Het door Janssen ontwikkelde prototype wordt in productie genomen.

SunSoul Prototype van de SunSoul

Student Research Conference
De Student Research Conference (SRC) is een jaarlijks terugkerend evenement dat studenten van Nederlandse en Vlaamse universiteiten de unieke kans geeft om hun bachelor onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Tijdens de conferentie worden bacheloronderzoeken gepresenteerd door middel van workshops en posterpresentaties.