Gemeente Bedum


Bedum genomineerd voor Biodiversiteitstrofee 2010

19 oktober 2010
Landschapsbeheer Groningen draagt de Gemeente Bedum voor om in aanmerking te komen voor de Biodiversiteitstrofee 2010. Bedum is hiermee een van de 12 gemeenten in Nederland die meedingt naar de titel Beste natuur- en landschapsgemeente. Op 21 oktober, op een symposium van Landschapsbeheer Nederland, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Bedum is voorgedragen omdat de gemeente zich actief bezig houdt met natte natuurontwikkeling en gebruik van inheemse struiken en bomen (wandelgebied Zuidwolde), het aanleggen van oevers met plasbermen en zonder beschoeiing waar het kan (nieuwe bedrijventerrein) en de vastlegging van dat beleid in het groenbeleidsplan.

De uiteindelijke winnaar van de trofee ontvangt een geldbedrag van 5.000 Euro. Mocht Bedum deze prijs winnen, dan wordt dit bedrag besteed aan een project om een huiszwaluwenkolonie te verplaatsen. Deze kolonie is bijzonder kwetsbaar, maar zorgt voor overlast rond een woning te Ellerhuizen. Met de aanleg van een poel of drassige laagte en het plaatsen van een zwaluwtil nabij de woning, hoopt de gemeente de overlast te beperken en de zwaluwenkolonie een betere plek te bieden. Een dergelijke verplaatsing is nog niet eerder uitgevoerd. Ervaringen opgedaan in Bedum kunnen worden gebruikt op andere plaatsen in Nederland.