Gerechtelijke organisatie

Zaak van Yukos bestuurders voorlopig aangehouden

Amsterdam, 19 oktober 2010 -Vandaag heeft het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist dat de zaak van de voormalige bestuurders van Yukos Finance B.V., Godfrey en Misamore, wordt aangehouden tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (het EHRM) uitspraak heeft gedaan in de zaak van Yukos Oil Company.

De Russische vennootschap Yukos Oil is in 2006 door de Russische rechter failliet verklaard. Yukos Oil had vele dochtermaatschappijen, die waren gevestigd over de gehele wereld. Een daarvan was Yukos Finance, een in Amsterdam gevestigde vennootschap. Godfrey en Misamore waren tot aan het faillissement van Yukos Oil bestuurders van Yukos Finance. Zij zijn in 2006 ontslagen door de Russische curator van Yukos Oil, waarna deze nieuwe bestuurders heeft aangesteld. In 2007 heeft de curator de aandelen in Yukos Finance verkocht aan de Russische vennootschap Promnefstroy. Promneftstroy heeft op haar beurt wederom nieuwe bestuurders van Yukos Finance aangesteld.

Godfrey en Misamore vorderen dat hun ontslag als bestuurder nietig wordt verklaard. Volgens hen heeft de Russische rechter bij het uitspreken van het faillissement van Yukos Oil fundamentele rechten geschonden die worden beschermd door het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (het EVRM). De Nederlandse rechter zou het faillissement daarom niet mogen erkennen zodat de curator niet bevoegd zou zijn geweest Godfrey en Misamore te ontslaan.

De rechtbank heeft de vorderingen van Godfrey en Misamore toegewezen. Zij oordeelde dat de Russische faillissementsprocedure (en de daaraan voorafgaande belastingprocedures) tegen Yukos Oil in strijd waren met de Nederlandse openbare orde. De curator van Yukos Oil is tegen die uitspraak bij het hof in hoger beroep gekomen.

In deze procedure heeft het hof vastgesteld dat Yukos Oil een procedure bij het EHRM aan-hangig heeft gemaakt tegen de Russische Federatie over de geldigheid van haar faillissement onder het EVRM en dat op afzienbare termijn daarin uitspraak is te verwachten. Het hof heeft vandaag geoordeeld dat het die uitspraak zal afwachten, omdat deze van belang kan zijn voor de uitkomst van de procedure in Nederland. Nadat het EHRM uitspraak zal hebben gedaan, zullen partijen verder kunnen procederen, ook over de betekenis van die uitspraak voor deze zaak.

Promneftstroy heeft zich in hoger beroep in deze procedure gemengd. Zij vordert erkenning van haar rechten als nieuwe eigenaar van Yukos Finance. Het hof heeft vandaag beslist dat de verkoop door de Russische curator van de aandelen in Yukos Finance strijdig is met het geldende internationaal privaatrecht. Omdat het gaat om de aandelen in een Nederlandse vennootschap, vallen deze niet onder het Russische faillissement. Dit betekent dat de verkoop van deze aandelen door de curator niet is toegestaan. Om deze reden zijn alle vorderingen van Promnefstroy afgewezen.

LJ Nummer

BO1035

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 19 oktober 2010 Naar boven