Provincie Utrecht

Ook provincie Utrecht moet omvang en kwaliteit EHS herbezien

Volgens het nieuwe regeerakkoord zijn de provincies nu aan zet als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling en natuur. "Een positieve ontwikkeling", aldus gedeputeerde Bart Krol, "Het legt de verantwoordelijkheid voor ruimte en natuur neer waar die hoort: bij de provincies die weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Wij zijn de gebiedsexperts!"

In het akkoord is ook een bezuiniging opgenomen van 25% voor de realisatie van Ecologische Hoofdstructuur (EHS). "Niet leuk, maar wel begrijpelijk in tijden waarin op alle fronten bezuinigd wordt", licht Bart Krol toe. "Deze bezuiniging komt echter nog bovenop het feit dat de eerdere Rijksmiddelen voor de realisatie van de EHS volstrekt ontoereikend bleken. Een heroverweging van omvang en kwaliteit van de EHS danwel fasering in tijd door Provinciale Staten ligt dan ook voor de hand. Deze heroverweging gaat ook over de andere afspraken die we in het landelijk gebied hebben gemaakt, zoals over landbouwstructuurversterking."

Dat de provincies aan zet zijn betekent dus ook dat het aan de provincies is om een afweging te maken wat ze wel en niet doen bij ruimtelijke ontwikkeling en natuur. Ook als het gaat om Robuuste Verbindingszones en Recreatie om de Stad. Deze worden in het regeerakkoord nu genoemd om te schrappen. Bart Krol:"Bij de heroverweging van onze doelen moeten we ook bekijken welk deel van de Robuuste Verbindingszones als EHS nog te realiseren is!"

Minder geld vraagt om scherpe keuzes
Het regeerakkoord bevat ook een korting van 25% op de middelen voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Daarnaast is gebleken dat de Rijksmiddelen die tot dusverre waren ontvangen, volstrekt ontoereikend zijn. Dit komt voor een groot deel doordat de kosten voor grondverwerving meer dan twee keer zo hoog blijken te zijn.

Gedeputeerde Bart Krol: "In Utrecht willen we een betrouwbare partner blijven voor de mensen uit de gebieden, zoals de gebiedscommissies en samenwerkingspartners. Daarom gaan we samen met Provinciale Staten op een andere manier kijken naar alle middelen die we vanuit het Rijk hebben gekregen voor het landelijk gebied. Door deze op een creatieve manier in te zetten kunnen we in Utrecht de komende tijd in beperkte mate doorgaan met onze doelen waaronder landbouwstructuurversterking en het aankopen in het kader van de EHS. Maar hoe dan ook zullen de Staten van Utrecht de discussie moeten voeren over de wijze waarop we onze investeringen in het landelijk gebied gaan voortzetten. Prioritering van de omvang en kwaliteit van de EHS danwel fasering in tijd is daar een onderdeel van. Er is de komende jaren nu eenmaal minder geld!"

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07 of 06 - 22 16 11 18

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11