Stichting FOM 19 oktober 2010

Natuurkundigen op intellectuele vakantie

Vijfdaagse workshop 'Physics with Industry' resulteert in nieuwe inzichten én nieuwe contacten tussen onderzoekers en bedrijven.

Vorige week organiseerde FOM samen met het Lorentz Center en Technologiestichting STW de workshop 'Physics with Industry'. Van maandag tot en met vrijdag werkten onderzoekers en bedrijven samen aan fysische problemen die in deze bedrijven (ASML, NXP, NIZO, Teijin en FrieslandCampina) spelen. Wim van Saarloos, directeur van FOM en tevens deelnemer van de workshop, vat de resultaten als volgt samen: "Er zijn grote vorderingen geboekt met het uitdiepen van de problemen, daarnaast zijn er nieuwe manieren gevonden om tot oplossingen te komen en ontstonden er nieuwe contacten die zowel voor de bedrijven als voor de deelnemers waardevol kunnen zijn."
vergroten Figuur 1. Deelnemers van workshop Physics with Industry Op maandagmiddag verdiepen de verschillende groepen zich in hun probleem. vergroten Figuur 2. NXP-groep verzamelt informatie Op maandagmiddag verdiepen de verschillende groepen zich in hun probleem.
Aan de workshop deden 49 onderzoekers mee, waaronder 30 junioronderzoekers (aio's, oio's en postdocs) en 19 senioronderzoekers. In vijf groepen werkten de deelnemers aan cases uit de R&D afdelingen van ASML, NXP, NIZO, Teijin en FrieslandCampina. Elke case werd begeleid door onderzoekers van het bedrijf zelf en door enkele senioronderzoekers, die speciaal voor een bepaalde case gevraagd zijn. Voor de deelnemers was het een kans om te zien welke fysische problemen er bij bedrijven spelen en om contacten te leggen in deze wereld. "Het is leuk om via deze workshop kennis te maken met de industrie, deze bedrijven spreken me erg aan", aldus deelnemer Steven Kleijn. De bedrijven maakten een week lang gebruik van alle aanwezige kennis en konden tegelijkertijd talent scouten.

Na een plenaire introductie van de problemen op maandag, verspreidden de groepen zich over vijf verschillende ruimtes om zich in één van de problemen vast te bijten. Al na twee dagen, op woensdagochtend, legden de groepen hun oplossingsstrategie aan elkaar voor. Op deze manier werd de grote hoeveelheid aan informatie geordend en konden de groepen elkaar van feedback voorzien. Donderdag steeg de spanning flink en werd er doorgewerkt tot in de late uurtjes, want op vrijdag vonden de eindpresentaties plaats.

Op de slotdag kwamen sommige groepen al met uitgewerkte fysische modellen waarmee het probleem tot in details in kaart werd gebracht. Andere groepen richtten zich meer op het 'out of the box'-denken en leverden creatieve input voor een oplossing. Beide inspanningen hebben tot mooie resultaten geleid, waar de bedrijven erg tevreden over zijn. Peter Steeneken van NXP laat na afloop weten: "Dit probleem was zeker niet makkelijk, maar het team was erg flexibel en pakte het goed op. Dat was erg indrukwekkend."Ook Teijin is blij met de resultaten: "Ik heb al heel wat literatuur bekeken over dit onderwerp, maar deze aanpak ben ik nog niet tegengekomen!" zegt Hans Meerman enthousiast.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en foto's van de workshop op de website van het Lorentz Center.