Rechtbank Maastricht


Ex-maatschappelijk werkers Vinkenslag veroordeeld voor valsheid in geschrifte

De rechtbank heeft vandaag twee ex-maatschappelijk werkers van het voormalige woonwagenkamp Vinkenslag, die verdacht werden van valsheid in geschrifte, veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van 4 en 6 maanden en werkstraffen van 180 en 240 uren.

De beide verdachten waren werkzaam voor de Stichting Bevordering Bedrijfsvoering Woonwagenbewoners. In de jaren 2000 tot en met 2003 regelden zij voor de ondernemers van Vinkenslag (autohandelaren) de aangiften omzetbelasting en zorgden voor de betalingen van die omzetbelasting aan de Belastingdienst. De ondernemers verstrekten maandelijks hun omzetgegevens aan de verdachten en betaalden aan hen contant de omzetbelasting die zij verschuldigd waren. De FIOD is in 2005 een onderzoek gestart toen bij de Belastingdienst de verdenking opkwam dat er bewust te lage aangiften omzetbelasting werden gedaan en dat ook de onderliggende gegevens over de autohandel niet klopten.

De rechtbank heeft bij vonnissen van heden bewezen verklaard dat de verdachten de gegevens over de in- en verkopen van auto's van de ondernemers van Vinkenslag in de computer hebben veranderd en valse aangiften omzetbelasting hebben opgemaakt.
De ondernemers van Vinkenslag zijn hierdoor financieel benadeeld en de fiscus liep ruim EUR 300.000,- mis. Ook hebben de verdachten die een vertrouwenspositie vervulden op Vinkenslag, door hun handelen dat vertrouwen ernstig beschaamd.

De rechtbank heeft geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd omdat de afgeluisterde telefoongesprekken tussen de verdachten en hun advocaten niet onmiddellijk door het Openbaar Ministerie zijn gewist.


_____________________________
Noot LJ nummers: volgen z.s.m.

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 19 oktober 2010 Naar boven