Dienstenbond CNV

Nieuws

19 oktober 2010

Onderhandelingen in de particuliere beveiliging stuk gelopen.

Gisteren, maandag 18 oktober, vond de vijfde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Particuliere Beveiliging plaats. De werkgevers hadden ons afgelopen vrijdag een totaalbod toegestuurd met de boodschap dat we alle punten daarin moesten accepteren en dus niet op onderdelen konden onderhandelen.

In dit totaalbod stonden onder andere voorstellen over een inhaalurensystematiek (het verrekenen van overuren met leegloop), versnipperen van de ADV in uren, een wachtdag bij ziekte voor iedereen, géén loonsverhoging, maar een eenmalige uitkering van 125 Euro bruto (voor parttimers naar rato). Daarnaast het afschaffen van leeftijdsdagen, de mogelijkheid om vanaf 55 jaar op medische gronden een aangepast dienstrooster te krijgen, het vervallen van nachtdienstverplichting voor ouderen, enzovoort. Hiermee konden vakbonden uiteraard niet akkoord gaan!

Wij zijn al vanaf 6 mei met jullie werkgevers aan het onderhandelen. Voor de vakbonden was en is de inzet de wijzigingsvoorstellen zoals verwoord in onze voorstellenbrief (goedgekeurd door de leden), waarbij we de uitslag van de tussentijdse cao enquête hebben meegenomen. Het door de werkgevers gepresenteerde totaalbod ligt daar mijlenver bij vandaan.

Vakbonden voelden de noodzaak om zelf een eindbod te formuleren omdat zij geen mogelijkheden zagen om via verdere onderhandelingen tot een acceptabel resultaat te komen. In ons eindbod stonden vijf punten, verder zou alles (dus ook de roosters) wat ons betreft blijven zoals het nu is:

* looptijd van de cao is 1 jaar: 1 juli 2010 tot 1 juli 2011
* werkgelegenheid bij contractswisseling voor iedereen die langer dan een jaar op het object werkt met een aantal randvoorwaarden ORT aanpassing: werken in avond en nacht tijdens het weekend levert toeslag avond- of nachtwerk EN toeslag weekend op
* loonsverhoging van 1,11% en verhoging van de reiskostenvergoeding tot het fiscaal maximum (dus 19 cent), samen gelijk aan het prijsindexcijfer op 1 oktober 2010 (1,4%)

* verhoging van de werkgeversbijdrage tot 250.000 Euro

Werkgevers hebben dit eindbod resoluut afgewezen.

Daarmee breekt een nieuwe periode aan in de Particuliere Beveiliging; namelijk een periode ZONDER cao. Voor iedereen die in dienst is gekomen van een beveiligingsbedrijf vóór 1 juli 2010 (maar ook voor iedereen die daarna in dienst is gekomen en in zijn arbeidsovereenkomst heeft staan dat de cao Particuliere Beveiliging van toepassing is) verandert er niets: de oude cao blijft dus voor deze collega's gelden.

Voor alle werknemers die na deze datum in dienst zijn gekomen en die NIET in hun contract hebben staan dat de cao PB van toepassing is, geldt nu alleen de Nederlandse arbeidswetgeving.

De vakbonden stoppen met alle overleg in de particuliere beveiliging met uitzondering van de vergaderingen van het pensioenfonds, de sociale commissie en het controle orgaan.
Natuurlijk staan de vakbonden de leden nog steeds individueel bij. Lid zijn (of worden) van een vakbond is dus nu belangrijker dan ooit! Inschrijfformulieren staan op de websites van vakbonden.

Vakbonden raden jullie aan om de website www.beveiligersinactie.nl en de websites van de vakbonden de komende periode goed in de gaten te houden. Als er nieuws is, zullen we dit op deze websites direct melden.

We hebben op dit moment één belangrijk advies voor jou en je collega's:

INDIEN JE WERKGEVER JE OM EEN HANDTEKENING VRAAGT, overleg dan eerst met je eigen vakbond of je veilig kunt ondertekenen... want alle wijzigingen van arbeidsvoorwaarden kun je vanaf heden alleen nog maar zélf ondertekenen.

JE ARBEIDSVOORWAARDEN ZIJN IN GEVAAR, DUS MAAK JE COLLEGA'S LID VAN EEN BOND !!