Gemeente Maassluis

Thema Veilig Opgroeien oktober 2010: Eten en bewegen

Button VeiligOpgroeien.jpg

Elke maand krijgt het project Veilig Opgroeien in Maassluis een nieuwe impuls. In de stad verschijnt een poster met tips voor ouders/verzorgers en hun kinderen. In De Schakel staat een advertentie met de tips voor dié maand. En twee filmclips over dit thema gemaakt door leerlingen van het Kastanjecollege en het Reviuslyceum, worden gelanceerd op de pagina Veilig Opgroeien op deze site en YouTube.

Oktober staat in het teken van `voeding en beweging'. Wat is gezonde voeding? Wat te doen als uw kind moeite heeft met het ontbijt? En hoe kunt u overgewicht bij kinderen beperken?

Het preventieteam Veilig Opgroeien met vertegenwoordigers van verschillende organisaties geeft Maassluizers graag de gelegenheid om te reageren op de tips van de maand. Wat herkent u en welke ideeën heeft u over dit onderwerp? Aan het woord komt Barbara Teuben, moeder van Sebastiaan (8 jaar) en beleidsmedewerker Onderwijs bij de gemeente Maassluis.

Wat vindt u van de tips van deze maand over 'voeding en beweging'?

"Ik heb jaren gewerkt bij de afdeling Sport en geconstateerd dat bijna één op de drie kinderen al op jonge leeftijd te zwaar is. Gezond eten en voldoende bewegen is weliswaar dé manier om een gezond gewicht te behouden, maar vaak niet genoeg om overtollige kilo's kwijt te raken. Dat geldt voor volwassenen, maar voor kinderen net zo. Gelukkig krijgen kinderen op school over het algemeen vakkundig bewegingsonderwijs en is er bijvoorbeeld aandacht voor gezonde traktaties bij verjaardagen. Toch vind ik dat je er thuis ook op moet letten."

Op welke manier past u de tips toe in uw dagelijkse leven?

"Als werkende moeder let ik bijvoorbeeld goed op wat mijn kind eet. We ontbijten 's ochtends met het gezin en nemen daar ook ruim de tijd voor. Op mijn werkdagen gaat Sebastiaan tussen de middag naar de tussenschoolse opvang waar ook verantwoord wordt gegeten: met bruin brood, melk en een rijstwafel of cracker als `toetje'. Na het eten gaan de kinderen buiten spelen. 's Middags na schooltijd gaat hij ook weer naar de buitenschoolse opvang. Er wordt dan fruit gegeten. Later op de middag wordt dan vaak een snoepje gegeten en limonade gedronken en ook weer buiten gespeeld. Dit eetpatroon proberen we zoveel mogelijk door te zetten in het weekend en op de vrije dagen dat we thuis zijn. Ik merk dat deze regelmaat van eten, fruit en af en toe een snoepje goed werkt."

Heeft u aanvullende tips?

"Dat kinderen sporten is natuurlijk ook heel belangrijk. Ik heb mijn kind zelf de keuze voor een sport laten maken. Toen hij 4 of 5 jaar was kozen wij judo voor hem als sport en bovendien ging hij toen ook nog naar zwemles, maar sinds een jaar doet hij aan tafeltennis. Hij vindt het zelf erg leuk en dat is het belangrijkste. Zorg dat je kind er plezier aan beleeft, dan houdt hij het `goede' gedrag het langste vol, dat zou mijn tip zijn voor de ouders."

Het project Veilig Opgroeien in Maassluis is in 2006 gestart. Het is gericht op kinderen, jongeren en hun omgeving. Het doel is om via een integrale aanpak probleemgedrag te voorkomen door het bieden van mogelijkheden en het beperken van risico's. Zo kunnen kinderen in een gezonde en veilige omgeving opgroeien, waarin zij worden aangemoedigd hun capaciteiten aan te spreken en zich optimaal te ontwikkelen.