Erasmus Universiteit Rotterdam

Microfinanciering

Datum
Van: 19 oktober 2010 15:30
Tot: 19 oktober 2010 17:30

---

Locatie:
Zaal CT-019 (v.h. A-1), Woudestein

Toelichting
Microfinanciering is hot. Prinses Máxima adviseert de VN over het onderwerp en veel banken, zoals ASN Bank, Triodos en Rabobank, verstrekken microkredieten of bieden spaarfondsen op basis van microfinanciering aan. Wat is microfinanciering en waarin onderscheidt het zich van andere financieringsmodellen. Is microfinanciering effectiever dan bijvoorbeeld grootschalige ontwikkelingshulp of goede doelen? Voertaal Engels.

Hoe effectief is microfinanciering?

Microfinanciering is hot! Prinses Máxima adviseert de VN over het onderwerp, en veel banken, zoals ASN Bank, Triodos en Rabobank, verstrekken microkredieten of bieden spaarfondsen op basis van microfinanciering aan. Maar hoe effectief is microfinanciering? Studium Generale organiseert op dinsdag 19 oktober 2010 een interessante bijeenkomst met verschillende sprekers over dit onderwerp.

Microkrediet, ook wel microfinanciering genoemd, is een kleine lening aan kansarme personen die door gebrek aan bijvoorbeeld een vaste baan geen lening kunnen krijgen bij een traditionele bank. Door microfinanciering krijgen zij de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld een naaimachine of een winkeltje, ter bevordering van hun toekomstige financiële positie. Het is niet alleen een alternatief voor inwoners van derdewereldlanden, maar lijkt ook mogelijkheden te bieden voor Europa: o.a. in Spanje maar ook in Nederland wordt er meer mee gewerkt.

Tijdens dit programma wordt er ingegaan op wat microfinanciering is en waarin het zich onderscheidt van andere financieringsmodellen. Is microfinanciering effectiever dan bijvoorbeeld grootschalige ontwikkelingshulp of goede doelen? Welke voor- en nadelen zitten er aan microfinanciering en wat kan deze relatief nieuwe vorm van financiering voor Europa betekenen?

Sprekers zijn:

* drs. Frank Hubers (adviseur Monitoring & Evaluation, Oxfam Novib),
* dr. Karen Maas (Erasmus School of Economics),
* Grace Boldewijn (voorzitter MicroStarter Zeeland) en
* drs. Maria Zwanenburg (senior expert social & local economic development, IHS).

Studium Generale organiseert deze middag samen met Instituto Cervantes, Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP), Institute of Social Studies (ISS) en Rotterdam School of Management (RSM). De voertaal is Engels. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.