GroenLinks

GroenLinks wil opheldering over 50 kernbommen op Volkel

GroenLinks wil per omgaande duidelijkheid over het ronduit schokkende nieuws dat op vliegbasis Volkel maar liefst 50 kernbommen beschikbaar waren voor een aanval op het Oostblok ten tijde van de Koude Oorlog. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: "Jarenlang heeft GroenLinks nul op het rekest gekregen als er informatie werd gevraagd over de aanwezigheid van kernbommen binnen Nederland. En nu blijken er 50 bommen gebruiksklaar op voorraad te hebben gelegen."

Het was al decennialang een publiek `geheim' dat op Volkel ongeveer 20 Amerikaanse kernwapens aanwezig waren. GroenLinks wil weten of er nu nog steeds kernbommen op Nederlands grondgebied zijn.

GroenLinks wil ook dat de nieuwe regering zich ten volle inzet voor een kernwapenvrij Nederland. Duidelijk moet worden welke maatregelen het kabinet Rutte inmiddels heeft genomen om uitvoering te geven aan een Kamermotie van GroenLinks en SP om alle Amerikaanse kernwapens te verwijderen. "Nederland moet het goede voorbeeld geven", aldus El Fassed. "Een kernwapenvrije wereld moet te realiseren zijn, te beginnen met ons eigen land."

Schriftelijke vragen van het Kamerlid El Fassed (GroenLinks) aan de minister van Defensie over de aanwezigheid van kernwapens op Nederlands grondgebied:


1. Kent u het bericht `Kernwapens op Vliegbasis Volkel tijdens Cubacrisis' (ANP/Volkskrant, 19 oktober 2010)
2. Klopt het dat ten tijde van de Cubacrisis in 1962 vijftig kernbommen beschikbaar waren om te worden ingezet?
3. Klopt het dat piloot Steve Netto met zijn voormalig leidinggevenden heeft afgesproken geen uitspraken te doen over de huidige situatie in Volkel? Was u op de hoogte van deze afspraak? Waarom is deze afspraak gemaakt?

4. Hoe staat het met de uitvoering van de motie de motie Van Velzen/Azough over de wenselijkheid van terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa (32123 V, nr. 86)? Kunt u een overzicht geven van de stappen die de regering sindsdien heeft genomen om deze motie tot uitvoer te brengen?