D66

dinsdag 19 oktober 2010

Amsterdam moet uit de slaapkamer blijven

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil opheldering van minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) over de verregaande bemoeienis van de overheid met de manier waarop mensen samenwonen. Verhoeven vindt het raar dat mensen in Amsterdam die geen relatie met elkaar hebben niet bij elkaar in een huis mogen wonen. Verhoeven: "Dat is niet meer van deze tijd. De PvdA wil zich tot achter de slaapkamerdeur met Amsterdammers bemoeien. Dat is niet aan de overheid."

Illegaal

Het strenge beleid van de gemeente is onderdeel van de zogeheten Uitvoeringsinstructie van de Dienst Wonen Zorg en Samenleven, waarbij samenwonen alleen mag wanneer twee personen duidelijk een relatie hebben. Het wonen met meer dan twee personen is alleen toegestaan wanneer sprake is van een familie-echtelijke relatie. Het is volgens de gemeente dus illegaal als studenten en collega's samenwonen. Verhoeven: "Met de krapte in steden door scheefwoners en leegstandeigenaren zou Amsterdam blij moeten zijn met nieuwe combinaties die woningkrapte afvangen! Bovendien zijn studenten nog te jong voor traditionele gezinnen en relaties. Sterker nog, die ontstaan juist dankzij deze woonvormen!"

Vertrutting

D66 vindt dat de gemeente zich moet richten op het terugdringen van huurprofiteurs en pandjesbazen en niet op het beschermen van de gevestigde orde in de vorm van zittende huurders, eigenaren en traditionele gezinnen. Amsterdam moet het juist hebben van diversiteit, ook qua leef/woonvorm van mensen. Verhoeven:" Op deze manier jagen we alle kennisdragers de stad en het land uit. Hoe moet het nu verder voor expats en studenten die van grote waarde zijn voor de verdere economische ontwikkeling van Nederland? Deze maatregel draagt bij aan een verdere vertrutting en betutteling van de samenleving."

Woningkrapte

Verhoeven praat morgen in een debat over nota bene de woningkrapte in Amsterdam met PvdA-wethouder Ossel, die nu stelt dat hij de maatregel onder de loep gaat nemen. Verhoeven: "Dan hopen we dat hij dat net zo nauwgezet doet als de mensen die nu worden uitgezet. Dit accepteert D66 niet."