Gemeente Binnenmaas

Bestuursovereenkomst COA beëindigd

15-10-2010 COA

Het college van B&W van de gemeente Binnenmaas heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de bestuursovereenkomst met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) over het asielzoekerscentrum in s-Gravendeel per 1 september 2012 te beëindigen. Sinds 1993 is in de kern s-Gravendeel een asielzoekerscentrum gevestigd.

Het besluit is genomen op grond van de uitkomsten van een eerder tussen het COA en de gemeente overeengekomen onderzoek naar de geschiktheid van het asielzoekerscentrum voor permanente huisvesting.

Op 23 september 2008 heeft de gemeenteraad van Binnenmaas besloten de bestuursovereenkomst voor het asielzoekerscentrum in s-Gravendeel met drie jaren te verlengen. In deze bestuursovereenkomst werd afgesproken om vóór 1 september 2010 te onderzoeken of de locatie van het asielzoekerscentrum in s-Gravendeel in planologisch opzicht geschikt is als permanente(re) vestiging. Tevens werd afgesproken dat, als uit het gemeentelijk onderzoek inderdaad zou blijken dat de huidige locatie in s-Gravendeel niet geschikt is voor duurzame huisvesting, het college een inspanningsverplichting heeft om te onderzoeken of er alternatieve locaties zijn in de gemeente Binnenmaas. Het zou daarbij moeten gaan om een locatie voor minimaal 500 bewoners.

Het COA heeft op haar beurt de inspanningsverplichting om naar locaties te zoeken binnen de Hoeksche Waard, danwel elders.

Eindconclusie

Uit het onderzoek is gebleken dat, zoals ook al eerder door het COA zelf was aangegeven, de huidige locatie van het asielzoekerscentrum in s-Gravendeel niet geschikt is voor duurzame (permanente) huisvesting.

Mogelijk alternatieve locaties binnen de gemeente Binnenmaas zijn beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:
* grondeigendom en/of de locaties nabij dorpen gelegen ligt;
* wel of niet liggend binnen de bebouwingscontouren;
* contingenten;

* bebouwingscontouren

* bereikbaarheid van voorzieningen

* het aantaal asielzoekers ten opzichte van het aantal inwoners per dorp.

De uitkomst van het onderzoek is dat er geen geschikte locatie binnen de gemeente Binnenmaas beschikbaar is. Gelet op deze uitkomst stelt het college voor, conform de afspraak hieromtrent in de bestuursovereenkomst, de overeenkomst te beëindigen op 1 september 2012. Het college heeft de gemeenteraad heden voorgesteld in te stemmen met de uitkomsten van het locatieonderzoek (te bespreken in de gemeenteraadsvergadering van 11 november 2010).