Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


---

Jinso valt in de prijzen

19 oktober 2010

Restaurant Jinso op de ArenA Boulevard in Amsterdam Zuidoost heeft in de categorie Utiliteitsbouw de Nationale Staalprijs 2010 gewonnen.

De Nationale Staalprijs 2010 werd op 14 oktober jl. uitgereikt tijdens de Nationale Staalbouwdag. Uit 147 inzendingen nomineerde de jury veertien projecten voor de Nationale Staalprijs. De prijs kent vijf categorieën: Utiliteitsbouw, Industriebouw, Woningbouw, Infrastructuur en Karakteristieke stalen bouwdelen.

Restaurant Jinso is winnaar in de categorie Utiliteitsbouw. Het ellipsvormige glazen paviljoen is een ontwerp van architectenbureau Cepezed. De jury prees de vernieuwende constructieve oplossing met samengestelde ringbalk en de bouwkundige uitwerking met koudgebogen glas en slanke staalprofielen.

Verder schreef het juryrapport over het gebouw: "Dit project springt vooral constructief in het oog. Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions, bijvoorbeeld het dak over het Stadion Feijenoord in Rotterdam. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend.

De uitwerking is mooi, met koudgebogen glas en slanke staalprofielen, waarbij de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig is gebruikt. De details zijn met veel aandacht vormgegeven. In een 'agressieve' omgeving tussen stadion, megabioscoop, music-hall en reclameborden blijft dit gebouw moeiteloos overeind.

Een overtuigende winnaar in deze categorie door het slimme en integrale ontwerp, waarmee vormgeving, constructie en uitvoering zijn verenigd in een krachtig eindresultaat. Creaties als deze maken een gehele omgeving aantrekkelijker en verfijnder voor het publiek."

staalprijs jinso 2010 25

---