Gemeente Hoogeveen

Koopstromenonderzoek: Hoogeveen goed in de markt

Steeds meer mensen uit de regio komen naar Hoogeveen omte winkelen. Vooral de kleding en woninginrichtingbranche zijn grote trekkers. Van de middelgrootte onderzochte kernen in Oost-Nederland behaalde Hoogeveen de hoogste detailhandelomzet in 2010. Het centrum van Hoogeveen staat op de tweede plaats in de top 30 van onderzochte winkelgebieden met de hoogste omzet. Dit blijkt uit onderzoek naar het koopgedrag in de kern Hoogeveen. Wethouder Ton Bargeman: "Het onderzoek laat zien dat we - ook in de regio - goed in de markt liggen als gemeente. De regionale functie van Hoogeveen wordt in het onderzoek nogmaals bewezen."

Onderzoek

Het onderzoek naar het koopgedrag in de kern Hoogeveen is voor het laatst gehouden in 2000. Zo'n 32.000 consumenten in 38 gemeenten in Oost-Nederland hebben meegedaan aan een telefonische of online enquete . Ongeveer 800 huishoudens uit Hoogeveen hebben aan het onderzoek deelgenomen.

Meer klanten uit de regio naar Hoogeveen

Het aantal klanten uit de regio, die de dagelijkse boodschappen in Hoogeveen doet, is ten opzichte van het onderzoek in 2000 gestegen met 34 procent. Ook voor niet dagelijkse boodschappen (zoals kleding, schoenen en woninginrichting) komen steeds meer mensen uit de regio naar Hoogeveen. Vooral de woninginrichting- en kledingbranche zijn grote trekkers. Zo trekt de kledingbranche 38.900 klantenvan buiten Hoogeveen aan. "De bundeling van krachten in het stadscentrum van Hoogeveen werpt zijn vruchten af" aldus Kees Raven, voorzitter van de Stichting Centrummanagement Hoogeveen.

De eigen inwoners daarentegen kopen minder dagelijkse artikelen in de eigen woonplaats: de koopkrachtbinding is met 4 procent gedaald. Dat neemt niet weg dat de meeste inwoners de dagelijkse boodschappen nog altijd in Hoogeveen doen.

Waarom Hoogeveen?

Uit het onderzoek is gebleken dat de nabijheid van de winkels en de aanwezigheid van bepaalde winkels/producten voor de inwoners belangrijke argumenten zijn om de boodschappen in Hoogeveen te doen. Bezoekers van de kern in Hoogeveen waarderen de winkelvoorzieningen beter ten opzichte van 2000. Ook waarderen de inwoners de parkeermogelijkheden voor fietsen en kwaliteit van de winkels met een 7,8. Voor de regiobezoekers zijn daarnaast de lage prijzen en het aantal winkels een belangrijke reden om naar Hoogeveen te komen.

Klik hier voor het onderzoeksrapport en meer informatie over het onderzoek.