Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Dringende maatregelen noodzakelijk
Tussentijdse bevindingen en voorlopige conclusies 'Adviescommissie Deetman Bevolkingskrimp Limburg'

"Niet-orthodoxe maatregelen op korte termijn zijn van groot belang, om in de toekomst in Limburg met minder mensen een hoger niveau van welzijn en welvaart te creëren. Op dit moment is de bestuurskracht en doorzettingsmacht daarvoor nog onvoldoende. De tijd begint te dringen, maar dat besef is op veel plekken nog niet doorgedrongen", constateert Wim Deetman. Het is een van de voorlopige conclusies van de Adviescommissie Deetman, die het bestuur van de Provincie Limburg adviseert over haar strategische keuzes gezien de demografische veranderingen in deze provincie. Andere leden van de Adviescommissie zijn drs. J.H.H. Mans en drs. P. Zevenbergen. Het definitieve advies van de commissie wordt begin 2011 verwacht. De commissie voert onder meer gesprekken met gemeentebestuurders en verantwoordelijken op het gebied van wonen, onderwijs, economie en arbeidsmarkt en zorg en welzijn.

De commissie formuleert in haar voortgangsverslag de volgende tussentijdse bevindingen en voorlopige conclusies:


* Het vraagstuk van demografische ontwikkelingen is urgent, deze urgentie wordt niet overal in voldoende mate beleefd. Daarnaast moet, daar waar actie wordt ondernomen, het ambitieniveau omhoog om tijdig en adequaat te anticiperen op de gevolgen van de demografische ontwikkelingen.


* De zichtbare urgentie van de gevolgen van krimp in relatie tot het thema wonen heeft in de regios Parkstad, Sittard-Geleen en Maastricht Heuvelland geleid tot het opstellen van beleid voor herstructurering en transformatie. Deze urgentie is echter onvoldoende vertaald in sterk organiserend vermogen met daadkrachtige sturing. Afspraken op de schaalniveaus van Noord-, Midden- en Zuid Limburg, onder regie van de provincie, zijn noodzakelijk.


* Op het terrein van onderwijs is een toekomstbestendig spreidingsplan, op te stellen onder regie van de provincie, noodzakelijk. Dit spreidingsplan dient betrekking te hebben op het primair onderwijs tot en met het MBO, gericht op het schaalniveau van Zuid Limburg (op termijn op te schalen naar het schaalniveau van geheel Limburg).


* De vitaliteit van zowel de economie als het onderwijs vraagt om koppeling van opleidingen aan (clusters van) bedrijven. Voor de provincie is een belangrijke rol weggelegd in het bevorderen van de match tussen onderwijs en arbeidsmarkt.


* Op basis van de gedachte om met minder mensen een hoger niveau van welzijn en welvaart te creëren, moet de inzet zijn om binnen Limburg een aantal voor Nederland unieke economische clusters te ontwikkelen, waarvoor goed opgeleide mensen voorhanden zijn. De commissie wil in de tweede helft van 2010 een aantal kansrijke economische clusters nader onderzoeken.


* Een eventuele grensoverschrijdende samenwerking moet anders worden georganiseerd. Om win-win-situaties te creëren, moet aan Limburgse zijde eerst de eigen kracht worden georganiseerd. Van daaruit kunnen vervolgens grensoverschrijdende knelpunten worden opgelost.


* Het waarborgen van bereikbare zorg- en welzijnsvoorzieningen is vergelijkbaar met de opgave waar het onderwijs voor staat. De oplossing hiervoor ligt in het opstellen van een regionaal spreidingsplan voor zorg- en welzijnsvoorzieningen. Evenals bij het onderwijs voorziet de commissie een rol voor de provincie voor het opstellen van deze plannen.


* In alle regios is door de gesprekspartners in ernstige bewoordingen gesproken over een tekort aan bestuurskracht en doorzettingsmacht. Daarbij formuleert de commissie bestuurskracht en doorzettingsmacht als de kracht om besluiten te nemen en uit te voeren. Op het schaalniveau van Zuid Limburg zijn op korte termijn niet orthodoxe maatregelen nodig, om de niet toereikende bestuurskracht en doorzettingsmacht te vergroten. In haar eindrapportage zal de commissie hierop terugkomen.

Activiteiten commissie in komende periode

De komende periode richt de commissie zich onder andere op de volgende activiteiten:


* Samen met de toonaangevende bedrijven in Limburg onderzoeken welke kansen zich voordoen op het gebied van waardecreatie en innovatie.
* Samen met de toonaangevende bedrijven en onderwijsinstellingen in Limburg de match tussen onderwijs en arbeidsmarkt bevorderen.
* Onderzoeken hoe Limburg voor grensoverschrijdende initiatieven haar eigen kracht moet organiseren en vervolgens de knelpunten voor samenwerking kan oplossen.

* Op het gebied van welzijn met partners nagaan of een spreidingsplan van voorzieningen wenselijk is. In dit kader wil de commissie specifieker kijken naar de sociale kenmerken van de bevolkingssamenstelling en de bevolkingsdaling in Limburg.
* Onderzoeken van de opgave van 'waardecreatie voor de zorg': 'Hoe kan de provincie met minder mensen hetzelfde niveau van zorg en welzijn behouden en zo mogelijk verbeteren?'
* Met betrokken partners de mogelijkheden verkennen voor het versterken van bestuurskracht en doorzettingsmacht.

De commissie verwacht begin 2011 haar eindadvies (een meerjarenperspectief en -strategie voor de demografische omslag in Limburg) uit te brengen.

Opdracht Commissie Deetman

De Commissie Deetman beschouwt het als haar opdracht om adequaat met de effecten van bevolkingsdaling om te gaan. De opgave is om met minder mensen het niveau van welzijn en welvaart te behouden en zo mogelijk te versterken. Begrippen als 'waarde creëren' en 'perspectief ontwikkelen' staan daarbij centraal. De commissie wil niet alleen een rapport opleveren met haar bevindingen, maar ook tijdens het proces 'beweging' realiseren.

* Klik hier voor het 'verslag van werkzaamheden tot en met juli 2010' PDF-document

19-10-2010 16:54