Gemeente Brummen


Blijk van waardering voor Brummenaren

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-10-2010)

Op 18 oktober nodigde burgemeester Heidema zes ambassadeurs uit die er mede voor zorgen dat de regio in 2030 energieneutraal kan zijn. Als regio waarderen we het zeer dat u hieraan een bijdrage levert. Als blijk van waardering kregen de zes, particulieren en ondernemers, een speldje, waarmee ze vanaf vandaag lid zijn van de Duurzame 100.

De zes zijn op allerlei verschillende vlakken bezig met duurzaam ondernemen en leven. Zo werkt Fred Thus van zorgboerderij In groene handen uit Brummen samen met Henk Wansink en Marrie Nijssingh van De Meander, een biologisch-dynamische groente- en fruitboerderij die gekenmerkt wordt door de harmonie tussen mens en natuur. Heidema prijst hun intensieve samenwerking: In groene handen is een zorgboerderij die de zorg voor de wereld waarin we leven combineert met zorg voor mensen met één of meerdere beperkingen. De gemeente Brummen, die het koppel voordroeg voor het Duurzame 100-speldje, waardeert dit zeer, aldus Heidema. Frans Wieringa van de Stichting Duurzame Ontwikkeling Energie krijgt een speldje voor zijn innovatieve idee om zonnepanelen te leasen. Dat kan in de gemeente Lochem via zijn stichting. Op die manier hoeven inwoners niet eerst een grote investering te doen om gebruik te kunnen maken van zonne-energie.

Peter Heijke is al bijna 20 jaar actief met zijn stichting Natuur Anders. Hij heeft mensen met een bepaalde achtergrond in dienst die meewerken aan de aanleg en het onderhoud van natuurgebieden. Heidema: Recent heb je met je team een geurtuin aangelegd in het nieuwe plantsoen in Deventer. Een mooi staaltje vakmanschap! En Ab Reurslag krijgt een speldje vanwege de duurzame innovaties die hij vanuit het Plattelandshuis in de agrarische hoek stimuleert. Zo ontwikkelde hij recent een cursus Duurzaam boer blijven en is hij betrokken bij het vergroten van de afzet van streekproducten, onder meer via zorginstellingen. Arjen Haayman tenslotte draagt op een geheel eigen manier bij aan een duurzame samenleving: hij doorkruist op zijn knalgele ligfiets als fietsforens al 16 jaar door de regio van en naar zijn werk, destijds in Zwolle en nu in Apeldoorn en legde in totaal al zon 150.000 fietskilometers af. Heidema: Je bent een regionale ambassadeur die laat zien dat je ook zo van A naar B kunt reizen. Voor jou misschien heel gewoon, maar voor anderen een voorbeeld. Alle genodigden kregen nog een boek uitgereikt waarin de bijzondere samenwerking die er al eeuwen bestaat binnen de regio Stedendriehoek met fotos en verhalen in beeld gebracht wordt.

VNO-NCW Stedendriehoek-voorzitter Dries Crama zorgt er de komende maanden, samen met de voorzitter van de Regio Stedendriehoek en burgemeester van Deventer Andries Heidema voor dat de Duurzame 100 op volle sterkte komt. In april 2011 is er een bijeenkomst voor de Stedendriehoek waar alle 100 leden eregast zijn. Aanmelden van kandidaten voor de Duurzame 100 en bekijken wie er inmiddels een speldje heeft gekregen kan via
www.vno-ncwmidden.nl/stedendriehoek/Duurzame100 of www.regiostedendriehoek.nl