Ingezonden persbericht


Persaankondiging

19 oktober 2010

De onbetaalbare waarde van drie nieuwe Nederlandse gemeenten

19 oktober 2010 - Wuivend koraal, tropisch nevelwoud, zeeschildpadden en flamingo's: en dat binnen Nederlandse grenzen. Sinds 10 oktober zijn de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius Nederlandse gemeenten. Daarmee heeft Nederland de verantwoordelijkheid gekregen over enkele van 's werelds fascinerendste, maar kwetsbare ecosystemen. Passend in het VN Jaar van de Biodiversiteit heeft het Ministerie van EL&I (1) opdracht gegeven de blik te richten op de rijke biodiversiteit op de eilanden. Deze is van belang voor de eilanden zelf, voor hun op toerisme gestoelde economieën, voor de visserij - en voor Nederland. 16 oktober verscheen deze speciale uitgave van Change Magazine. Op www.changemagazine.nl/bes is een dossier hierover aangelegd. Op 10 oktober 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten zijn sindsdien autonome staten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn Nederlandse gemeenten. Veel media-aandacht is gegaan naar de staatkundige en maatschappelijke gevolgen van deze omwenteling, "een revolutie zonder bloedvergieten", zoals Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders het noemt. "Terecht, want deze omwenteling heeft grote gevolgen voor de bewoners", stelt EL&I Kwartiermaker Ton Akkerman. "Maar nu is het zaak de belangrijkste resources van de eilanden onder de aandacht te brengen: de natuur. Want de veelheid aan soorten, zowel onder als boven water, is de basis van de economieën op deze eilanden: het toerisme". In dit nummer van Change Magazine praat Rijksvertegenwoordiger Henk Kamp (nu Minister van Sociale Zaken) met de Bonairiaanse gezaghebber Glenn Thodé over de grote cultuurverschillen en de moeizame maar mogelijke liefde tussen ecologie en economie op de eilanden. DCNA directeur Kalli de Meyer waarschuwt voor ongebreidelde groei maar prijst de nieuwe kansen. Vissers van de drie de eilanden laten hun onzekerheden de vrije loop 'jullie willen de natuur beschermen, maar wie beschermt ons?'. En verder: Met de Exclusieve Economische Zone heeft het ministerie van EL&I een belangrijk instrument in handen de natuur te beschermen en de visserij duurzaam te bevorderen; de kustwacht geeft aan waar zijn extra mogelijkheden liggen met de EEZ; bioloog Paul Hoetjes geeft het belang aan van internationale verdragen om handel in beschermde dieren te voorkomen; duurzaam ondernemer Ruud Koornstra geeft zijn visie op een duurzaam Bonaire. En veel meer. Met deze uitgave wordt een impuls gegeven aan het belang van biodiversiteit voor de eilanden, voor Nederland, voor iedereen. Een signaal dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie doet uitgaan in het VN jaar van de biodiversiteit.

Kijk voor de inhoudsopgave op www.changemagazine.nl/. Ontvangt u het nummer niet, bestel het via www.changemagazine.nl/bestellen

----------
(1) Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie was voorheen Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Mediacontact:Change Magazine tel. 023-5442751baud@changemagazine.nl Uw reacties zijn welkom. Mail naar redactie@changemagazine.nlU ontvangt deze nieuwbrief omdat u op de verzendlijst staat van Change Magazine.