NOC*NSF


Arnhem, 19 oktober 2010

Zwemdiploma halen door middel van waterpolo?
Proeftuin Nieuwe Sportmogelijkheden 'Waterpolo Rulez' van start in Hilversum

'Een leven lang sporten kan niet vroeg genoeg beginnen, de zwemsport is leuk, trainen is leuk én je behaalt je zwemdiploma's.', aldus Siebold Anema van de stuurgroep 'Waterpolo Rulez'.

Met de proeftuin 'Waterpolo Rulez' ontwikkelt zwemvereniging HZC de Robben aanbod waarmee kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar het ABC Zwemdiploma halen door middel van waterpolo. Met het project 'Waterpolo Rulez' zijn kinderen na twee zwemseizoenen volledig zwemveilig. Dat wil zeggen dat ze over het gehele Zwem ABC beschikken en waterpolo jeugdlid zijn van de vereniging.

Op het gemeentehuis van Hilversum werd op maandag 18 oktober een start gemaakt met de negentiende Proeftuin Nieuwe Sportmogelijkheden 'Waterpolo Rulez'. Mieke Cabout, één van de 'gouden' waterpolo dames van Beijing, was bij de officiële handeling aanwezig en sprak lovend over deze unieke zwemcombinatie. Jan de Geus, voorzitter van zwemvereniging HZC de Robben, Jan Kossen, directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond en Erik Lenselink, manager sportontwikkeling van NOC*NSF tekenden hiervoor een overeenkomst.

Naast de zwemlessen/trainingen bij 'Waterpolo Rulez', maken de kinderen ook kennis met de vereniging en het verenigingsleven doordat er diverse nevenactiviteiten worden georganiseerd waaraan zij kunnen deelnemen. Ook voor ouders van de deelnemende kinderen worden verschillende zwemsportmogelijkheden aangeboden, zoals Active-zwem, Trimzwemmen en Waterpolo. Zo probeert men de ouders ook enthousiast te krijgen voor de zwemsport en ze actief te betrekken bij de vereniging.

In de Proeftuinen Nieuwe Sportmogeljikheden wordt getest welk innovatief sportaanbod perspectief biedt om (meer) mensen aan het sporten te krijgen en te houden. Er zijn inmiddels achttien proeftuinen verspreid over heel Nederland met meer dan honderd betrokken sportverenigingen en zeventien sportbonden. 'Waterpolo Rulez' is de negentiende proeftuin in het programma.

Het programma Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden wordt gefinancierd met subsidie van het ministerie van VWS en uitgevoerd door NOC*NSF in samenwerking met sportverenigingen, sportbonden, Olympische netwerken, gemeenten en sportraden.

De activiteiten van de proeftuinen zijn niet onopgemerkt gebleven. Gemeenten, scholen, kinderopvangcentra en andere organisaties ervaren door deze activiteiten de toegevoegde waarde van de sport voor de samenleving. Dit heeft ertoe geleid dat deze instellingen en de proeftuinen steeds intensiever met elkaar gaan samenwerken.

Goede voorbeelden hiervan zijn de schoolsportverenigingen in Rotterdam. Inmiddels telt Rotterdam achttien schoolsportverenigingen die samen hebben gezorgd dat al meer dan 1200 kinderen lid zijn geworden van een sportvereniging.

Bij Sportboulevard Enschede heeft een samenwerking tussen inmiddels negentien verenigingen gezorgd voor een SportZappCard waarmee kinderen kennis kunnen maken met uiteenlopende sporten. Tot op heden zijn zo'n 500 Cards verkocht en meer dan 10 procent van deze kinderen is lid geworden.

Bij Proeftuin Grenzeloos in Beweging in 's Hertogenbosch kunnen hele gezinnen tegelijk sporten onder één dak. Meer dan zeventig gezinnen maken daar gebruik van, wat meer dan 300 nieuwe leden betekent voor de club.

Voor meer informatie over de proeftuinen zie www.noc-nsf.nl/proeftuinen.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --