Ingezonden persbericht


Persbericht 18 oktober 2010

Preitelers nieuwsgierig naar sensorgestuurd spuiten en nieuwe technieken

Op de landelijke preidag van 15 oktober is het project `Innovaties in 't kwadraat' gepresenteerd. Geïnteresseerde preitelers kregen informatie over de innovaties in de prei en konden een prototype van de sensorgestuurde spuittechniek in actie zien. Deze winter worden machines gebouwd en innovaties voorbereid zodat komend seizoen de vier deelnemende preitelers aan de slag kunnen met verschillende innovaties.

Innovaties in prei Nieuwe technieken kunnen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten verminderen. Een grote stap is mogelijk door het slim combineren van verschillende innovaties. In de KRWpilot `Innovaties in 't kwadraat' werken innovatieve bedrijven en telers samen aan duurzame teeltsystemen in prei, peren en aardbeien. Preitelers nieuwsgierig De preitelers waren nieuwsgierig naar de verschillende technieken en methoden. PRI-onderzoeker Jan van der Zande: "je merkt op zo'n dag dat de preitelers direct meedenken over hoe het systeem in de praktijk kan werken. Ook voor mij als onderzoeker is dat handig. We willen voorjaar 2011 een werkende machine hebben om te testen bij de deelnemende preitelers". Naast de CDS sensorgestuurde spuittechniek gaan ook nieuwe methoden van Koppert (biologische middelen zoals Trianum), van DLV Plant (Bodemschat voor gezonde bodem en celsapmeting voor gezonde plant), Clean Light (UV-licht) en Aptiva (zuivering restvloeistof) getest worden.



Samenwerking bedrijven en telers In een unieke samenwerking hebben zeven innovatieve bedrijven onder leiding van CLM en DLV Plant de handen ineen geslagen. De bedrijven gaan deze uitdaging aan samen met twaalf telers in Brabant, Gelderland en Utrecht. Waterschappen, provincies, landbouwbedrijfsleven en het Agentschap NL ondersteunen het project. Naast prei vindt het project ook plaats in aardbeien en peren. Informatie over de pilot In 2011 zal de pilot gedurende het hele teeltseizoen lopen en kunnen telers komen kijken op de pilotbedrijven of de vorderingen volgen via vakbladen en websites van de partners. CLM en DLV Plant begeleiden het project met ondersteuning van de waterschappen Rivierenland, Brabantse Delta en De Dommel, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincies Noord-Brabant en Utrecht, de ZLTO, de NFO en Agentschap NL. Het project wordt financieel ondersteund vanuit het kader van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water door NL Innovatie in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.




Ingezonden persbericht