Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 19 oktober 2010

Nationaal Donor Monument feliciteert 'Nederland zegt Ja' met ruim 11.000 nieuwe donoren

De Stichting Nationaal Donor Monument en haar partner Stichting 2 Miljoen Handtekeningen feliciteert alle campagnemedewerkers en betrokkenen van 'Nederland zegt Ja' met het succes van de actie van gisteren. De stichtingen steunen de nationale donorweek, die van 18 oktober tot en met 24 oktober plaatsvindt, van harte. Gedurende de hele week worden er diverse activiteiten en acties georganiseerd om zoveel mogelijk donoren te werven. Het is ook een week waarin getransplanteerden de mogelijkheid hebben om hun anonieme donor te bedanken. Dit kan onder andere door het plaatsen van een 'speurder' in de Spits en de Telegraaf.

Orgaandonoren verdienen monument
De Stichting Nationaal Donor Monument is van mening dat orgaandonoren niet alleen tijdens deze week herdacht moeten worden. Daarom werkt ze hard aan het realiseren van een permanent donormonument. Het Nationaal Donor Monument wordt een plek voor getransplanteerden die hun donoren willen bedanken. Daarnaast is het monument bedoeld als gedenkplaats en ontmoetingsplaats voor de nabestaanden van donoren. Ook zal het monument als nationaal symbool voor donorschap proberen bij te dragen aan de promotie van orgaandonatie in Nederland.

Het donormonument, dat in 2011 gerealiseerd zal worden, bestaat uit het beeld "de klim". Het beeld staat symbool voor enerzijds een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en anderzijds een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Donorweek
De campagne 'Nederland zegt Ja' op 18 oktober was het startsein voor de nationale donorweek. De komende dagen zal er een voorlichtingskaravaan het land intrekken, de zogenaamde donorroadshow. Op woensdag zal Hyves-frontman Raymond Spanjar alle leden bedanken die in hun profiel hebben aangegeven dat ze wel of geen donor zijn. Ook wordt elke Hyver opgeroepen een ander te vragen om ook donor te worden. De donorweek wordt ondersteund door een landelijke radio, tv- en online campagne. De donorweek is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS en diverse gezondheidsfondsen (waaronder de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting en de Nierstichting) en de Nederlandse Transplantatie Stichting en Stichting Transplantatie Nu!

Donoren hard nodig
In Nederland zijn er al bijna 5,5 miljoen mensen geregistreerd. Een groot aantal mensen heeft sinds de invoering van het Donorregister echter nog niet zijn of haar keuze vastgelegd. Door het registratieformulier binnen andere sites aan te bieden, zoals NU.nl en later in de Donorweek op YouTube.com, wordt de drempel verlaagd.

Zeg ook Ja tegen het Nationaal Donor Monument! Voor meer informatie over de mogelijkheden om een financiële bijdrage te leveren, zie www.donormonument.nl.


---