Ingezonden persbericht


Persbericht

Diefstal Barometer:
Winkeldiefstal steeds groter probleem voor Nederlandse winkelier. Stijging 3e jaar op rij


* Nederlandse winkeliers verliezen 1,159 miljard euro door winkelcriminaliteit in 2010
* De schade als gevolg van winkeldiefstal bedraagt maar liefst 578 miljoen euro.
* Percentage winkeldiefstal stijgt in Nederland sneller dan in Europa
* Nederlands gezin betaalt jaarlijks 185 euro extra door winkelcriminaliteit
* Top 5 meest gestolen producten: scheermesjes, batterijen, cosmetica, kleding en dvd's/cd's

Hilversum/ Nieuwegein, 19 oktober 2010 - De Global Retail Theft Barometer (Diefstal Barometer), de grootste wereldwijde studie rond winkelcriminaliteit in de detailhandel, onthult dat winkeldiefstal een steeds groter probleem wordt voor de Nederlandse winkelier. De schade als gevolg van winkeldiefstal steeg voor het derde jaar op rij in Nederland en vormt een steeds grotere verliesfactor voor winkeliers. 49,9% van de totale winkelcriminaliteit, een bedrag van 578 miljoen euro, is toe te schrijven aan winkeldiefstal. Bovendien ervaart een derde (32,3%) van de Nederlandse winkeliers het afgelopen jaar een stijging in winkeldiefstal. Dat is na Italië (35,1%) het hoogste percentage van West-Europa. Positief is dat de totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit voor de Nederlandse winkeliers afgelopen jaar met 3,2% daalde.

Percentage winkeldiefstal stijgt in Nederland sneller dan in Europa Nederlandse winkeliers ondervinden dit jaar een schade veroorzaakt door winkelcriminaliteit van 1,159 miljard euro. Dat is 38 miljoen euro minder dan in 2009 (-3,2%) en ligt in lijn met de wereldwijde daling van winkelcriminaliteit. Toch is er een opvallend verschil. In Europa nam de schade door winkeldiefstal procentueel maar licht toe na de stijging veroorzaakt door de economische recessie in 2009. In Nederland is dit niet het geval. Winkeldiefstal neemt er behoorlijk toe (van 48,5% van de totale winkelcriminaliteit in 2009 naar 49,9% in 2010). In Nederland is winkeldiefstal als deel van de totale winkelcriminaliteit de voorbije drie jaar aan een steile opmars bezig. Daar waar de Nederlandse cijfers de voorbije jaren rond het Europese gemiddelde lagen, liggen ze vandaag ver daarboven.

Evolutie winkeldiefstal als percentage van totale winkelcriminaliteit in Nederland, Europa en de rest van de wereld de voorbije 3 jaar

Ronald Baars, Algemeen Directeur Checkpoint Systems Benelux, verduidelijkt: "Nederlandse retailers investeren in winkelbeveiliging als ze hun winstmarges willen beschermen. Dat deden ze het afgelopen jaar dan ook. Ze investeerden 6,9% meer in winkelbeveiliging dan het jaar ervoor. Dat verklaart de daling in schade als gevolg van winkelcriminaliteit in Nederland. De studie geeft wel aan dat winkeldiefstal als probleem elk jaar erger wordt in ons land. Vandaag maakt winkeldiefstal bijna de helft uit van de totale schade die Nederlandse winkeliers jaarlijks verliezen, namelijk 578 miljoen euro. Dat is 2,1% boven het Europese gemiddelde."


1/3 van retailers ervaart stijging in winkeldiefstal De diefstalbarometer tekent wereldwijd een daling op in de schade door winkelcriminaliteit bij winkeliers, nadat deze eerder steeg tijdens de recessie in 2009. Het wereldwijde schadepercentage daalde het voorbije jaar met 5,7% (van 1,43% naar 1,36% op de detailhandelsomzet). Dit betekent een wereldwijd verlies van 87,5 miljard euro voor winkeliers. In alle ondervraagde landen nam de schade het voorbije jaar af, behalve in Brazilië (+1,2%). De schade door winkelcriminaliteit daalde het sterkst in de regio's Noord-Amerika (-7,0%) en het Midden-Oosten/Afrika (-5,9%). In Europa tekent de studie een daling op van -4,4%. De schade door winkelcriminaliteit was het hoogst in India hoewel het land ook de grootste daling vertoont (-15%: van 3,2% naar 2,72%), gevolgd door Marokko en Brazilië (beide 1,64%). Taiwan (0,87%), Hongkong (0,91%) en Oostenrijk (0,97%) ondervinden de laagste schade door winkelcriminaliteit. Ondanks de daling leeft bij 31,1% van de retailers wereldwijd het gevoel dat effectieve winkeldiefstal en pogingen tot diefstal in 2010 toenamen. In Europa delen 30,2% van de winkeliers dit gevoel. In Nederland ligt dat percentage op 32,3%.

Ronald Baars tempert het optimisme: "De schade door winkelcriminaliteit mag dit jaar dan wel gedaald zijn, de jaarlijks extra kosten voor een huishouden uit één van de 42 landen, dat deelnam aan de studie, bedraagt 152 euro. Een Europees gezin betaalt 140,65 euro per jaar bovenop de aankoopprijs, een Nederlands gezin jaarlijks 185 euro extra."

Winkeldiefstal blijft belangrijkste bron van verlies De diefstalbarometer definieert vier categorieën van schade als gevolg van winkelcriminaliteit: diefstal door klanten, diefstal door personeel, schade als gevolg van interne fouten en schade door leveranciers. De proportionele rangorde van de categorieën is wereldwijd identiek. De onderstaande cijfers geven de proportie van de totale schade van de verschillende categorieën weer:

Winkeldiefstal blijft dus de grootste schadepost binnen winkelcriminaliteit. In Nederland nam in 2010 het probleem winkeldiefstal alleen nog maar meer toe. Winkeldiefstal is wereldwijd nog altijd goed voor een verlies van 37 miljard euro en 15,8 miljard in Europa. Diefstal door personeel komt op de tweede plaats. Europese retailers verliezen er 10 miljard euro door (29,8% van de totale schade). Interne fouten en administratieve zaken vormen de derde verliesbron. In Europa bedraagt dit verlies 5,7 miljard euro. Het resterende deel van de totale schade (in Europa een bedrag van 1,9 miljard euro) wordt toegeschreven aan leveranciers of fabrikanten.

Bedrag bij winkeldiefstal neemt toe in Europa
Het gemiddeld bedrag per geval bij winkeldiefstal stijgt in Europa van 73,5 euro in 2008 naar 94 euro in 2009 tot 114 euro in 2010, een stijging van 21% in één jaar tijd. Het gemiddelde bedrag per diefstal door medewerkers neemt af, maar betekent nog steeds een aanzienlijk verlies voor de winkelier in Europa. In Europa bedraagt het bedrag per stelend personeelslid vandaag 1.760 euro tegen 1.858 euro een jaar geleden. Wereldwijd is dat bedrag 'slechts' 1.586 euro per geval. De onbalans in het aantal opgepakte dieven in Europa tussen stelende klanten en medewerkers blijft bestaan. Slechts 4% van het totale aantal opgepakte dieven in Europa zijn stelende medewerkers. In Noord-Amerika bedraagt het aantal opgepakt stelend personeel 28%.

De meest gestolen goederen
De studie ging na wat de meest gestolen producten zijn in onder andere supermarkten, elektronica winkels, doe het zelf winkels, drogisterijen en kledingwinkels en. In de 5 sectoren gaat het om dure, gekende merken en producten die pas de laatste 2 jaar op de markt verschenen. Bovendien zijn er regionale verschillen. De top-5 meest gestolen producten uit Europa, stemmen niet altijd overeen met de top-5 uit de andere regio's.

De meest gestolen producten in Europa zijn, in dalende volgorde:

Verband investeringen in beveiliging en diefstal
De studie 2010 stelde vast dat retailers wereldwijd 9,7% meer investeerden dan 2009 op het gebied van diefstalbeveiliging. Goed voor een bedrag van 21,9 miljard euro. Europese retailers investeerden 8,3 miljard euro in diefstalbeveiliging. Dat is 566 miljoen euro meer (+7,9%) dan in 2009. Dat is een mogelijke verklaring voor de wereldwijde daling in de schade als gevolg van winkelcriminaliteit dit jaar.

"Het verband tussen de extra investeringen in diefstalbeveiliging en de wereldwijde daling van 5,7% van schade als gevolg van winkelcriminaliteit qua is opvallend," stelt Professor Joshua Bamfield. "Het toont het belang aan van continue verbeteringen en vooruitgang van anti-diefstalprogramma's, want diefstal beperken is de sleutel tot succes en groei van de detailhandel."

Ronald Baars voegt toe: "In 2008 bij het begin van de economische recessie waren de meeste retailers geneigd om hun investeringen in beveiligingsoplossingen te verminderen. Dat zorgde voor een stijgend verlies, wat in 2009 uit de diefstalbarometer bleek. Winkeliers gingen toen op zoek naar kortetermijnoplossingen zoals winkel audits en trainingen van het winkelpersoneel. Nu we stilaan uit de recessie geraken, is nu het juiste moment om winkelcriminaliteit opnieuw op een meer gestructureerde manier aan te pakken met het oog op de toekomst. Ik denk daarbij aan onze nieuwste generatie artikelbeveiliging en onze nieuwste RFID-technologie. Doordat de winkelier hiermee zijn producten in de gehele bedrijfskolom kan volgen is hij tevens in staat winkelcriminaliteit tot een minimum te beperken."

10 jaar onderzoek winkeldiefstal in Europa
De diefstalbarometer bestaat vandaag 10 jaar in Europa. Een terugblik op de voorbije jaren leidt tot 2 opvallende conclusies:
* De Europese gemiddelden van schade als gevolg van winkelcriminaliteit daalden aanzienlijk. In de periode 2000-2005 lag het Europese verlies nog rond 1,38% van de omzet. In de periode 2005-2010 schommelden de percentages rond 1,26% à 1,27%.
* Schade als gevolg van winkelcriminaliteit evolueert volgens 5-jaren cycli: een stijging gedurende 2 of 3 jaar met een piek, gevolgd door een sterke daling. De piekjaren blijken periodes te zijn met een lage economische activiteit zoals het recessiejaar 2009.

Evolutie schade als gevolg van winkelcriminaliteit in Europa van 2000 tot 2010

Voor meer informatie, de volledige studie, foto's of interviews, contacteer Bert Bouserie bij Luna: bert@luna.be
of tel. +32 2 658 02 93/gsm +32 488 40 44 77

Over de Global Retail Theft Barometer
De diefstalbarometer - uitgevoerd door het onafhankelijke Centre for Retail Research (CRR) in het Engelse Nottingham, onder leiding van directeur Professor Joshua Bamfield en gesponsord door Checkpoint Systems - groeide uit tot de meest volledige studie ter wereld rond winkeldiefstal en derving in de retailsector. De diefstalbarometer onthult nieuwe feiten over actuele dervingsniveaus en criminaliteit binnen de retail in 42 landen op 5 continenten, waaronder de Verenigde Staten, China, India, Europa, Japan en Australië. De studie geeft ook aan hoe om te gaan met de kost van winkelcriminaliteit: welke elektronische en computergestuurde systemen kunnen worden ingezet om winkeldiefstal en fraude te bestrijden? De gegevens van de studie zijn afkomstig van 1103 retailers met een omzet van 712.714 miljoen euro. Voor meer informatie: www.retailresearch.org

Over Checkpoint Systems, Inc.
Checkpoint Systems is een wereldwijd leider op het gebied van oplossingen voor dervingsbeheer, voorraadzichtbaarheid en kledinglabels. Checkpoint stelt retailers en hun leveranciers in staat om derving te verminderen, de beschikbaarheid in het schap te verbeteren en real time data te optimaliseren om operationele excellentie te bereiken. Checkpoint oplossingen zijn gebouwd op 40 jaar ervaring in RF-technologie, een uiteenlopend dervingsbeheeraanbod, een uitgebreid portfolio van kledinglabeloplossingen, marktleidende RFID-applicaties, innovatieve antidiefstaloplossingen en zijn webgebaseerde Check-Net databeheerplatform. Hierdoor ondervinden klanten van Checkpoint stijgende verkopen en winsten door het verbeteren van de efficiëntie in de toeleveringsketen, door het aanbieden van on-demand labeldrukken en door het leveren van een beveiligde open merchandise-omgeving die de winkelervaring van de klant verhoogt. Genoteerd aan de NYSE (NYSE:CKP) is Checkpoint actief in iedere belangrijke geografische markt en heeft het wereldwijd 5.700 mensen in dienst. Voor meer informatie: www.checkpointeurope.com

----------