Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 oktober   |
|2010                                              |


1. Nieuwe stations
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat inventariseert op verzoek van de Tweede Kamer of met het huidige MIRT-blad 'kleine stations' alle serieuze alternatieven in beeld zijn gebracht. Een lijst met voor Brabants gewenste nieuwe treinstations is verstuurd naar het IPO, dat de wensen van alle provincies op dit gebied verzamelt voor het ministerie.

2. Verkoop gronden Helenaveen
De provincie verkoopt een perceel van 4,7 hectare in Helenaveen aan de gemeente Deurne voor een bedrag van E 1.014.135. De gemeente betaalt een deel bij aktepassering en de rest uit exploitatieopbrengst van de ontwikkeling aan de Rector Nuijtsstraat-Soemeersingel in Helenaveen.

3. Verplaatsing intensieve veehouderijen Someren
Twee intensieve veehouderijen in Someren kunnen verplaatst worden van een gebied waar minder speelruimte is voor de landbouw (Hollestraat en Ruiter) naar een "verwevingsgebied" aan de Zandstraat in die gemeente. GS hebben een voornemen om ontheffing te verlenen om de verplaatsing van de bedrijven mogelijk te maken en het bouwblok te vergroten tot 2,5 ha. Daarbij stellen zij de voorwaarde dat de locaties aan de Hollestraat en Ruiter planologisch, juridisch en feitelijk worden opgeheven. De verplaatsing valt onder de categorie langer lopende zaken.

4. Verplaatsing intensieve veehouderij Cuijk
Twee intensieve veehouderijen aan de Beerseweg in Cuijk kunnen verplaatst worden naar een bestaande locatie aan de Steenakkerweg en een nieuwe locatie aan de Kampsestraat in die gemeente. Beide locaties liggen in het Landbouw Ontwikkelingsgebied De Ass. GS verlenen daartoe ontheffing omdat het al langer lopende zaken betreft. De nieuwe locatie krijgt een bouwblok van 2,5 ha en de bestaande een bouwblok van 2,05 ha. Een deel van de bouwblokken moet worden ingezet voor een goede landschappelijke inpassing.

5. Sanering glastuinbouw Helenaveen
De gemeente Deurne wil nog deze maand overeenkomsten ondertekenen met vijf glastuinbouwbedrijven aan de noordkant van Helenaveen die saneren of verplaatsen. De provincie zal daaraan E 1,36 miljoen bijdragen.

6. Landschapsbeheer
Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer voert namens de provincie een aantal taken uit op het gebied van landschapsbeheer. Daartoe is in 2003 een overeenkomst gesloten met Brabants Landschap, die nu is geactualiseerd. GS stemmen in met de nieuwe overeenkomst voor de periode 2011-2013.


7. Luchtkwaliteit industrieterrein Moerdijk
De in 2009 gemeten jaargemiddelde concentraties NO2 en PM10 zijn lager dan de luchtkwaliteitseisen uit de Wet Milieubeheer. Dit geldt ook voor de gemiddelde benzeenconcentraties die dat jaar zijn gemeten. Dat blijkt uit het jaaroverzicht luchtkwaliteit 2009 van industrieterrein Moerdijk. GS hebben aan het RIVM opdracht gegeven om in de periode 2008-2012 de luchtkwaliteit te meten nabij Moerdijk. Uit de metingen en rapportages wordt een trendanalyse over deze vijf jaar gemaakt.

8. Opslag kernafval
De provincie verzoekt de Belgische instantie NIRAS om alle belanghebbenden zo spoedig mogelijk te betrekken bij de besluitvorming over de berging van hoogradioactief en/of langlevend kernafval in België. Dit in de vorm van structureel overleg tussen NIRAS, de Belgische overheid en Nederlandse belanghebbende organisaties, zo blijkt uit een aanvullende reactie van de provincie aan NIRAS op Belgische plannen om radioactief afval op te slaan in de grensstreek met Noord-Brabant.

9. Veiligheid externe inrichtingen
De provincie moet nagaan of ondernemingen die gevaarlijke stoffen produceren, opslaan of transporteren voldoen aan de regels (op grond van het landelijke Besluit externe veiligheid inrichtingen en de landelijke Regeling externe veiligheid inrichtingen die in 2004 in werking traden). Zo moeten de risico's voor Brabantse burgers beperkt worden. In afgelopen jaren zijn steeds groepen bedrijven gecontroleerd. GS hebben nu besloten een laatste serie onderzoeken uit te voeren, onder andere onder bedrijven die voorheen niet onder het gezag van de provincie vielen.

10. Nationaal Park de Biesbosch
Per 1 januari 2011 treedt de provincie toe tot de nieuwe gemeenschappelijke regeling 'Parkschap Nationaal Park de Biesbosch'. De huidige gemeenschappelijke regeling 'Natuur- en recreatieschap Nationaal Park de Biesbosch' wordt vanaf die datum opgeheven. GS sturen het Statenvoorstel daartoe naar Provinciale Staten.

11. Drinkwaterwinning Biesbosch
GS verzoeken Rijkswaterstaat om de regierol over te nemen voor het opstellen van een gebiedsdossier voor de drinkwaterwinning uit oppervlaktewater Biesbosch. Gebiedsdossiers zijn een nieuw instrument om de waterkwaliteit bij drinkwaterwinningen te verbeteren. Afspraak is dat Rijkswaterstaat in specifieke gevallen zelf regie neemt.

12. Wabo
GS verlenen mandaat aan de directie Ecologie voor de vergunningverlening op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze wet is per 1 oktober van dit jaar in werking getreden.

13. Aanpak kredietcrisis: maandrapportage oktober 2010
De maandrapportage van het maatregelenpakket aanpak kredietcrisis is vastgesteld. Hierin zijn beknopt de meest recente ontwikkelingen binnen de crisismaatregelen weergegeven. De rapportage wordt ter kennisname aangeboden aan de Statencommissies Bestuur en Middelen en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

14. Aanpak kredietcrisis: reactie op advies SER Brabant
Het advies van SER Brabant om de woningbouw tot eind 2011 te steunen en het MKB-fonds in 2011 te laten doorlopen, wordt niet overgenomen door GS. Dit schrijven GS in een brief als reactie op een advies van SER Brabant over de aanpassingen in het maatregelenpakket aanpak kredietcrisis. Deze reactie wordt ter kennisname aangeboden aan de Statencommissies Bestuur en Middelen en Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.


---- --