De engel in het gekkenhuis


Debuutroman van Bjorn Cocquyt over een hedendaagse Oblomov

VALKENBURG AAN DE GEUL/GENT (B), 20101019 -- Mijn gsm ging. Het schermpje vertelde me dat het Siegfried was. Die smeerlap kan geen dag zonder me.  'Dag Siegfried,' zei ik. 'Bent. Miserie, jong. Je moet me helpen.'

Hoofdpersonage Bent woont in Gent. Hij is naar eigen zeggen schrijver. Nu moet de rest van de wereld dat nog ontdekken... Bent zit thuis en hij doodt de tijd voornamelijk door zijn omgeving voor de gek te houden. Ondertussen maakt hij vreemde keuzes - hij blijft hangen bij de broeierige Gentse feesten als hij eigenlijk moet schrijven, hij laat de liefde van zijn leven lopen en investeert in een vriendschap met Siegfried, die het criminele pad steeds steviger bewandelt. Hij doet alsof hij geen keuze heeft. Is dat wel zo? En zal die vriendschap hem niet fataal worden?

De engel in het gekkenhuis toont de breekbare scheidslijn tussen schuld en onschuld, tussen leven en dood en tussen geluk en verdriet. Van begin tot eind boeiend door de ludieke conversaties, verrassende levensfilosofieën en eigentijdse sfeerbeschrijvingen.

Bjorn Cocquyt (1979) woont al jaren in Gent en werkt er als copywriter en eindredacteur. De engel in het gekkenhuis is een spannend, humoristisch en melancholisch prachtdebuut. Op een geraffineerde manier toont Cocquyt de breekbare scheidslijn tussen schuld en onschuld, tussen leven en dood en tussen geluk en verdriet.
Cocquyt studeerde Oost-Europese talen en culturen, waardoor het hem goed lukt om de uitstapjes van het hoofdpersonage naar Oost-Europa levendig en realistisch te beschrijven. Ook bij de beschrijving van de Gentse feesten is het duidelijk dat een insider aan het woord is.

Bjorn Cocquyt
De engel in het gekkenhuis
Uitgeverij Lemmens BV
ISBN: 978-90-77490-50-1
160 pagina's
¤ 16,95

Uitgeverij Lemmens BV