Luvia: een roman over Turks fruit en een regenmeisje


Een roman van M. Van Bergen (beter bekend als: 'Blimey!')

VALKENBURG AAN DE GEUL, 20101019 -- Jan Wolkers kan 'Luvia' helaas niet meer onder ogen krijgen en er zijn oordeel over geven, maar dat er iemand aan een roman werkte, waarin de hoofdpersonages steeds weer `Turks fruit' verslonden, wist hij destijds wel te waarderen. Nu is het dan zover: 'Luvia' verschijnt. En het eindresultaat mag er zijn!

Gerard Boudewijns, een brave student van in de twintig, ontmoet de rebelse Luvia van vijftien jaar oud. Niet hij, maar zij neemt het voortouw bij alles wat ze doen. Gerard is onder de indruk van Luvia's impulsiviteit en bizarre ideeën: hij adoreert de bleke schoonheid, die standaard `Turks fruit' onder haar arm houdt. Hij laat zich meeslepen in haar wereldje. Braaf is `Feelie', zoals Luvia hem noemt, al snel niet meer te noemen.

Twintig jaar later is Gerard weer teruggekeerd naar zijn brave `ik'. Maar is dat werkelijk wat hij wil? Zijn schuldgevoel en fantasiewereld, die schuilgaan achter zijn ingestudeerde beste gezichtsuitdrukking, zouden wel eens alles met Luvia te maken kunnen hebben...

Zal hij dan altijd blijven rondlopen met het verleden in zijn achterhoofd?

Luvia is een aangrijpend en meeslepend literair debuut. Als Blimey! (www.blimey.nl) is M. van Bergen (Helmond, 1964) op nationaal en internationaal niveau reeds bekend: Van Bergen maakte onder deze artiestennaam diverse CD's en hij trad veel op.

M. Van Bergen studeerde Engelse Taal- en Letterkunde en Toegepaste Taalkunde. Hij is dan ook een `taalfreak' en dat is in Luvia ook wel te merken. Tussen de meeslepende scènes verrast hij je subtiel met prachtige metaforen en woordspelingen. Dat maakt Luvia een roman om steeds weer opnieuw te lezen...

Luvia is een roman die niet onopgemerkt zal blijven. Het is een kostbaar literair werk vol interessante intertekstualiteit en vernieuwende passages die je aan het denken zetten.

Luvia
M. Van Bergen
Uitgeverij Lemmens BV
ISBN: 978-90-77490-49-5
182 pagina's
¤ 17,95

Uitgeverij Lemmens BV