Ingezonden persbericht


persbericht

29 september 2010
De complete Sweelinck

Een kleurrijke selectie door Gesualdo Consort Amsterdam

Het seizoen oudemuziek start 19-24 oktober met Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp. Het consort brengt een voortreffelijke selectie psalmen en madrigalen uit het complete werk van Jan Pieterszoon Sweelinck, aangevuld met klavecimbelwerken van misschien wel Nederlands grootste componist.

Introductie
Het is een indrukwekkende prestatie: de opname van Sweelincks complete vocale werk is afgerond. Het Gesualdo Consort oogstte eerder alom lof met de eerste drie delen van de serie Het Sweelinck Monument. Mede daarom staan de musici genomineerd voor de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010, waarvan de winnaar in oktober wordt bekend gemaakt.

De derde week van oktober wordt dan ook een ware Sweelinckweek. Het Gesualdo Consort Amsterdam zal, naast een officiële presentatie van de laatste twee Monument-delen, zes concerten geven als start van het seizoen oudemuziek.

Op het programma staat onder meer het chanson 'Susanna un jour'. Het vertelt over de Bijbelse schoonheid Susanna, die een leven in onschuld verkiest boven rijkdom. Sweelincks woordschildering is de mooiste versie van het gedicht die er is, aldus Harry van der Kamp.

De zangers van het Gesualdo Consort Amsterdam leggen hun ziel in de vertolking van deze en en andere werken van de 'Orpheus van Amsterdam', van devote psalmen en motetten tot hartstochtelijke liefdesmadrigalen.

Gesualdo Consort Amsterdam
Stephanie Petitlaurent, sopraan
Nele Gramß, sopraan
Marnix De Cat, altus
Marcel Beekman, tenor
Harry van Berne, tenor
Charles Daniels, tenor (grote bezetting)
Harry van der Kamp, bas
Jelle Draijer, bas (gr. bez.)
James Munro, violone (gr. bez.)
Pieter Dirksen, klavecimbel

Harry van der Kamp, muzikale leiding

Concerten en kaartverkoop
di 19 okt, 20.15 uur Utrecht, Geertekerk
wo 20 okt, 20.15 uur Rhenen, Cunerakerk
do 21 okt, 20.15 uur Westzaan, Zuidervermaning
vr 22 okt, 20.15 uur Deventer, Penninckshuis
za 23 okt, 20.15 uur Maastricht, St. Janskerk (grote bezetting) zo 24 okt, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ (grote bezetting)

Kaarten: ¤ 18 / 16 (Vrienden Oude Muziek) / 10 (stud./CJP) Kaarten Amsterdam: ¤ 23 / 21 / 18,50

Kaarten voor alle concerten zijn te koop via
www.oudemuziek.nl.




Ingezonden persbericht