Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Staatsrecht en Staatkundige vernieuwing voormalige Nederlandse Antillen centrale thema oratie Arjen van Rijn

Inaugurale rede hoogleraarschap Universiteit van de Nederlandse Antillen gericht op betekenis van staatkundige vernieuwingen voor gelijkheid van mensen.

Den Haag, 7 oktober 2010 - Eind 2009 is Arjen van Rijn, partner en advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, voor een periode van vijf jaar benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Zijn leeropdracht is gericht op het Staatsrecht en Staatkundige vernieuwing. Zijn inaugurale rede spreekt Van Rijn uit op dinsdag 19 oktober 2010 op de Universiteit van de Nederlandse Antillen in Willemstad (Curaçao). Zijn oratie staat volledig in het teken van de wijziging van de status van de Nederlandse Antillen per 10 oktober en de invloed daarvan op het Staatsrecht en de Staatkundige vernieuwing. Hij kijkt daarbij met name naar de betekenis hiervan voor de gelijkheid van mensen.

Van Rijn: "Een van de opvallende gevolgen van het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen is de fragmentatie in de status van de vijf eilanden Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Dit betekent niet alleen een fragmentatie in de rechtspositie van de verschillende eilanden, maar ook in de rechtspositie van de individuele burgers en bewoners van de eilanden. Wel kent het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, dat voor alle eilanden geldt, ook een aantal onderwerpen dat gemeenschappelijk moet worden geregeld, zoals de buitenlandse betrekkingen en het Nederlanderschap. Daarnaast zijn er onderwerpen waarvoor een concordantieplicht geldt. Deze plicht houdt in dat die onderwerpen zo veel mogelijk op overeenkomstige wijze moeten worden geregeld. Denk daarbij aan het burgerlijk recht, het strafrecht en het procesrecht, maar ook aan industriële eigendom en maten en gewichten."

"Maar als in een deel van het Koninkrijk fundamenteel verschillende maatschappelijke opvattingen gelden, is er de bevoegdheid om onderdelen van het recht op een verschillende manier in de lokale wetgeving te regelen, ook wanneer het Statuut concordantie voorschrijft. Vanuit de verschillende culturen in de Koninkrijksdelen is er dus ruimte voor verscheidenheid. De komende vier jaar wil ik me sterk maken voor het verkennen en invullen van deze ruimte. Ik zal daarbij speciale aandacht geven aan de gelijke behandeling van mensen, die een randvoorwaarde is en blijft."

Staatkundige verandering Nederlandse Antillen
De Nederlandse Antillen zullen per 10 oktober 2010 in hun huidige vorm ophouden te bestaan. De vijf eilanden die nu nog de Nederlandse Antillen vormen zullen ieder hun eigen weg gaan. Bonaire, Saba en Sint Eustatius (de "BES-eilanden") zoeken rechtstreekse aansluiting bij Nederland. Zij worden deel van het Nederlandse staatsbestel, maar wel met een eigen Caribische status. Curaçao en Sint Maarten zullen de status van autonoom land binnen het Koninkrijk verkrijgen, vergelijkbaar met Aruba.

In de Praktijkgroep Nederlandse Antillen en Aruba heeft Pels Rijcken zijn deskundigheid ten aanzien van de Caribische delen van het Koninkrijk gebundeld. Deze expertise is zeer veel omvattend, onder andere dankzij de associatie met het advocatenkantoor HBN Law, dat vestigingen heeft op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Door deze krachtenbundeling biedt Pels Rijcken full service als het gaat om het verlenen van juridische diensten in het kader van de contacten en werkzaamheden op Curacao, Sint Maarten, Aruba en de BES-eilanden. Ook voor kwesties van overgangsrecht die voortvloeien uit de ontmanteling van de Antillen kan men bij Pels Rijcken terecht.

Over Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn
De advocaten en notarissen van Pels Rijcken zijn gespecialiseerd in het leveren van juridisch maatwerk. Met vakmanschap en intellectuele scherpte werken ze voor toonaangevende cliënten zoals de Staat, provincies, gemeenten, bestuursorganen, toezichthouders, instellingen en ondernemingen. De landsadvocaat is één van de 38 partners van het kantoor. In totaal zijn er 335 mensen werkzaam. Meer informatie over het kantoor en de medewerkers is te vinden op pelsrijcken.nl.