Eerste, voorlopige, resultaten paddenstoelentelling 2010

19/10/2010 17:03

Natuurpunt

Mechelen, 19 oktober 2010 - Natuurpunt organiseerde vorig weekend voor de eerste keer een paddenstoelentelweekend, waarbij naar paddenstoelen in tuinen werd gekeken. Naast het verzamelen van cijfers was het ook de bedoeling om mensen bewust te maken van de nuttige rol van paddenstoelen in de natuur en in de tuin.

Ondanks de niet-optimale weersomstandigheden (het was de voorbije week te koud en te droog voor paddenstoelen) werden er gemiddeld 5 soorten per tuin gezien. Voorlopig tellen we nog maar 100 deelnemers, maar veel mensen moeten hun telformulier nog doorsturen. Op het adres paddenstoelen@natuurpunt.be komen nog tal van foto's toe met vragen. Iedereen herkent wel een vliegenzwam of elfenbankje, maar kleine bruine paddenstoeltjes op naam brengen blijft een moeilijke zaak.

Top 3

De meest waargenomen soort is de gewone krulzoom, een weinig kieskeurige boombegeleider die zowel met loof- als naaldbomen een relatie aangaat en zowel op voedselarme als rijkere bodems kan gedijen. De tweede plaats wordt ingenomen door de gewone zwavelkop, een opvallende gele paddenstoel die vaak massaal in bundels groeit op dood hout. De derde plaats komt toe aan het gewoon elfenbankje, een soort die het hele jaar door te vinden is op dood hout. De meest bekende paddenstoel, de vliegenzwam, komt zoals te verwachten niet op de eerste maar op de zesde plaats. Hij beperkt zich in zijn relatiekeuze voornamelijk tot berk en den, op voedselarme bodems.

Inktviszwam, een opvallende verschijning

Deze opvallende verschijning is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is wellicht tijdens de 1e wereldoorlog met Australische troepen naar hier gekomen.... sindsdien verschijnt hij af en toe op plaatsen met houtsnippers. (www.waarnemingen.be)

Soortenrijkste tuin

De soortenrijkste tuin ligt in West-Vlaanderen, met 36 soorten. Oost-Vlaanderen komt dan op de tweede plaats met 22 soorten en op de derde plaats komen Limburg en Antwerpen met 16 soorten.

In twee tuinen werden wasplaten gezien; de orchideeën onder de paddenstoelen. Ze hebben felle kleuren en zijn een ware kers op de taart voor een ecologisch gazonbeheer.

De zeldzame spechtinktzwam, die vooral uit het Zoniënwoud bekend is, werd in een tuin in Oost-Vlaanderen waargenomen.

Finale resultaten

Telformulieren kunnen nog tot eind deze week worden ingevuld op www.waarnemingen.be onder projecten - paddenstoeltelling. Een uitgebreid verslag verschijnt binnenkort op de website www.natuurpunt.be/paddenstoelen

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Natuurpunt beheert een 500-tal natuurgebieden met een oppervlakte van 17.631 ha (situatie op 31.12.2009). Op 31 december 2009 telt het ledenbestand van Natuurpunt 87.000 families.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel