Provincie Zuid-Holland

Verbinding N 205-N 206 noodzakelijk

De verbinding tussen de N 205 en de N 206 moet er komen. Daarover zijn bestuurders van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, de stadsregio Amsterdam en regiogemeenten het eens. Zij hebben afgelopen vrijdag in Hillegom besloten de aanleg van de verbindings-weg in procedure te nemen. De totale kosten van de nieuwe wegbedragen naar schatting

E 120 tot E 150 miljoen. Provincies en betrokken gemeenten gaan binnen hun begrotingen op zoek naar het benodigde geld. De gemeenten in Holland Rijnland hebben al E 12,5 miljoen gereserveerd voor de verbinding. Aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal ook een bijdrage worden gevraagd.

Over de ontbrekende schakel tussen de N 205 (Haarlem-Nieuw Vennep) en de N 206 (Zoetermeer-Haarlem), ook wel de Route Zuid-Kennemerland genoemd, wordt al tientallen jaren gesproken. Aanleiding voor dit besluit vormen de toenemende problemen met de bereikbaarheid in de Bollenstreek en de Haarlemmermeer. De nieuwe verbindingsweg is noodzakelijk met het oog op de plannen voor grootschalige woningbouw (o.a. in Hoofddorp, Nieuw Vennep, Lisserbroek, Hillegom). De bestuurders hanteren het principe 'eerst bewegen, dan bouwen'. Verder wegen de economische belangen van de greenports Bollenstreek en Aalsmeer, die afhankelijk zijn van een goede ontsluiting, zwaar. De verbindingsweg ontlast het onderliggend wegennet en zorgt voor een extra passage van de Ringvaart, waar nu een groot knelpunt is.

De betrokken overheden hebben eveneens afspraken gemaakt over het verbeteren van het openbaar vervoer in de overgangszone van beide provincies. Gesproken is over een "OV-corridor" tussen de Bollenstreek en Schiphol. Onderdeel daarvan is het doortrekken van de Zuidtangent-buslijnen naar Lisse en station Sassenheim. Deze hoogwaardige vorm van openbaar vervoer krijgt een aansluiting op de RijnGouwelijn en het Zuidvleugelnet.

Tot slot hebben de gemeenten in Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland geld gereserveerd voor enkele maatregelen ten aanzien van weginfrastructuur in de Bollenstreek. Onder meer een reconstructie van de Nagelbrug, de Piet Gijzenbrug en aansluitingen op de N 444 en N 443 worden aangepakt om de doorstroming te verbeteren. Hierdoor worden de N 206 en de A44 beter bereikbaar. Voor de uitvoering van deze maatregelen zijn de voorbereidingen inmiddels gestart.

Aanwezig waren bestuurders van de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland, de regio Holland Rijnland, Stadsregio Amsterdam, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout, Teylingen en Zandvoort.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.




Provincie Zuid-Holland