Gemeente Leeuwarden

Betere schoolprestaties door lampen

Met het gebruik van innovatieve verlichting moeten de schoolprestaties van de kinderen op de Dr. Algraschool in Leeuwarden verbeteren. De Dr. Algraschool is de eerste school in het noorden die 'SchoolVision' introduceert.

Het systeem is door Philips en de TU Twente voor scholen ontwikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen uit klassen waar het systeem wordt toegepast gemiddeld maar liefst 8.7% hoger scoren op een concentratietoets in vergelijking met scholen waar conventionele verlichting wordt gebruikt. De effecten op langere termijn liggen vallen zelfs nog hoger uit.

SchoolVision is een innovatief lichtsysteem waarbij zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur ('warm' of 'koud' licht) kan worden aangepast. De instellingen voor de verschillende lichtstemmingen zijn voorgeprogrammeerd en de leerkracht kan kiezen tussen de instellingen 'Energie', 'Rust', 'Standaard' of 'Concentratie'.

In de Dr. Algraschool krijgen de groepen 3 t/m 8 deze nieuwe verlichting. De gemeente Leeuwarden is blij met het initiatief. De verlichting bespaart energie en zorgt voor een gezond leerklimaat. Precies wat de wethouders Koster (onderwijs) en Diks (duurzame ontwikkeling) voor ogen hebben. Op 4 november om 13.30 uur geeft wethouder Koster het startschot tot de ingebruikname.


---