Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 19 oktober 2010 Aanwezig: mevr. ir. A. van Dam, voorzitter drs. N.M.C. Alsemgeest W.A.J. van Veen mr. P. de Baat J.P. Nagengast, MBA G.L.J. Leerink drs. J.C.M. Cox, secretaris Afwezig: P.M. Bruinooge 1. Opening en mededelingen De besluitenlijst van de vergadering van 12 oktober 2010 wordt vastgesteld. Besluiten Vaststellen (wijzigingen) belastingverordeningen 2011 Probleemstelling: Teneinde de in de begroting 2011 geraamde opbrengsten te realiseren dienen de belastingtarieven aangepast te worden. Verder zijn de belastingverordeningen op enkele punten geactualiseerd. Besluit: De gemeenteraad voor te stellen de (wijzigingen) belastingverordeningen 2011 vast te stellen: a. onroerende-zaakbelastingen; b. rioolheffing; reinigingsrechten; c. d. lijkbezorgingsrechten; hondenbelasting; e. f. havengelden; verkoopstandplaatsen; g. h. benzinepompinstallaties; precariorechten; i. j. marktgelden en leges. k. l. uitvoeringsreg eling gemeentelijke belastingen.

2.

10.536 De Baat

10.498 De Baat

Startnotitie project Westrand Probleemstelling: In het collegeprogramma 2010-2014 is de uitvoering van de structuurvisie Westrand 2030 aangeduid als groot project. De startnotitie project ontwikkeling Westrand Alkmaar beschrijft de initiatieffase van het project en vormt daarmee de bestuursopdracht. De startnotitie richt zich, binnen de Westrand als geheel, met name op de (her)ontwikkeling van het sport- en recreatiecluster in het zuidelijk deel van structuurvisie. Dit omvat zowel een gebouwd deel voor binnensport en leisure (aan weerszijden van Terborchlaan) als een ongebouwd deel waar veldsporten plaatsvinden (ten westen van Olympiaweg en Robonsbosweg). Daarnaast wordt in de startnotitie een eerste aanzet gegeven voor de verbetering van de netwerkstructuren in het Westrandgebied (ecologische zone Krommesloot, landschappelijke begrenzing en fiets/wandelpaden). Voor de initiatieffase van het project is een budget voorbereidingskosten benodigd van 125.000. Besluit: 1. In te stemme n met de startnotitie project Westrand. 2. De voor de initiatieffase benodigde voorbereidingskosten ad 125.000 te dekken uit het budget nieuw beleid ontwikkeling Westrand, dit onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting 2011 door de gemeenteraad. 3. De startnotitie en de ontwikkelstrategie voor bespreking aan de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer aan te bieden.

10.529 Nagengast

Realisatieovereenkomst N23 Westfrisiaweg Probleemstelling: In 2008 heeft Alkmaar ingestemd met het Regioakkoord N23 Westfrisiaweg. Alkmaar heeft daarmee onder voorwaarden een bijdrage van 8 miljoen euro toegezegd voor het opwaarden van de wegverbinding Alkmaar-Zwolle. Op 22 juni 2010 heeft het college van Alkmaar ingestemd met de Realisatieovereenkomst N23 Westfrisiaweg onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad. De raad wordt nu gevraagd in te stemmen met deze realisatieovereenkomst. Besluit: De raad bijgaand raadsvoorstel ter besluitvorming voor te leggen.

10.547 Nagengast

Aanpak verkeersoverlast Frieseweg Probleemstelling: Naar aanleiding van klachten over verkeersintensiteit, vrachtverkeer/busverkeer en e trillingen op de Frieseweg is een 1 verkeersonderzoek uitgevoerd. Op basis van het verkeersonderzoek wordt geconcludeerd dat voor deze 30 km/uur weg de gereden snelheden te hoog zijn, de intensiteit hoog is, en er veel vrachtverkeer overheen rijdt. Een verder onderzoek en uitwerking is nodig. Aan het college wordt gevraagd daarvoor een opdracht te verlenen.

2

Besluit: 1. Kennis te nemen van het verkeersonderzoek. 2. Opdracht te verlenen voor verder onderzoek naar mogelijke oplossingsrichtingen voor de Frieseweg, die tegemoet komen aan de gesignaleerde problemen. 3. Opdracht te verlenen tot plaatsing van snelheidsdisplays. 10.656 Nagengast Raadsvragen Leefbaar Alkmaar inzake Zorgen om Groen Probleemstelling: Het lid van de raad Annelies V. Janssen, heeft ons bij brief van 20 augustusjl. vragen gesteld inzake inzake bomenkap bedrijvenpark De Viaanse Molen. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording 10.640 Nagengast Project zeswielentracé (resultaat onderzoek voor- of achterlangs) Probleemstelling: Naar aanleiding van uw besluit om inzake het Zeswielentracé zowel het alternatief voorlangs (verbeteren bestaande verbinding) alsmede het alternatief achterlangs (aanleg weg parallel aan de spoorweg) te onderzoeken, heeft een nadere studie plaatsgevonden. De resultaten daarvan zijn verwoord in Tussenrapportage2. Geconcludeerd kan worde n dat beide alternatieven uitvoerbaar zijn en qua kosten passen in het beschikbaar gestelde budget. Ter beoordeling van beide alternatieven is een beoordelingsmatrix opgesteld (toegelicht tijdens de B&W Special van 17 augustus j.l.). De beoordeling door de ambtelijke projectgroep resulteert in een overduidelijke voorkeur voor het alternatief achterlangs. Ook de Klankbordgroep heeft een advies ingediend (zie bijlage 10 van voornoemde rapportage). Het advies is niet unaniem. Het Comité Rijperwaard/Rinnewaard en de bewoners van de Zeswielen met de lage huisnummers delen de voorkeur van de ambtelijke projectgroep en de rest van de Klankbordgroep niet. Op 3 november a.s. wordt over dit onderwerp een informatieavond gehouden. In uw vergadering van 9 november zal u een raadsvoorstel worden voorgelegd, waarin de uitkomsten van de avond van 3 november worden meegenomen. Besluit: 1. De Tussenrapportage vast te stellen en de conclusie in principe te onderschrijven (voorkeur tracé achterlangs ). 2. De uitomsten van de informatieavond van 3 november te betrekken bij het formuleren van het raadsvoorstel in de collegevergadering van 9 november 2010.

3

10.650 Leerink

Ondertekening Uitvoeringsovereenkomst Overdie 2010 Probleemstelling: Met deze overeenkomst bekrachtigen de gemeente Alkmaar en de corporaties Woonwaard Noord-Kennemerland en Van Alckmaer de afspraken over de activiteiten en projecten die de corporaties in het jaar 2010 uitvoeren in de wijk Overdie. Deze uitvoeringsovereenkomst is opgesteld op verzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, ter onderbouwing van de aanvraag van bijzondere projectsteun voor 2010. Besluit: 1. In te stemmen met de uitvoeringsovereenkomst Overdie 2010. Burgemeester: 2. Wethouder Leerink te machtigen om namens gemeente Alkmaar de uitvoeringsovereenkomst te ondertekenen.

4

---- --