D66

dinsdag 19 oktober 2010

Slim investeren zou verhoging EU-begroting onnodig maken

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg gedebatteerd over de EU begroting 2011.

slimmer besteden

De verhoging van de begroting waar een meerderheid van het EP voor pleit was volgens Gerben Jan Gerbrandy niet nodig als de Raad bereid was geweest het beschikbare budget slimmer te besteden.

"We moeten meer investeren in kennis, innovatie, energie en duurzaamheid want met die investeringen wordt onze toekomstige concurrentiepositie versterkt. Niet door grote subsidies in landbouw en cohesie, waar de Raad voor kiest", aldus Gerbrandy.

bezuinigingen

Gerbrandy heeft met de liberalen veel bezuinigingen voorgesteld. Bijvoorbeeld door het melkfonds (EUR300 mln) te schrappen en het slecht functionerende Globaliseringsfonds (EUR500 mln). Ook heeft Gerbrandy vergeefs geprobeerd extra geld voor medewerkers voor het EP tegen te houden.

triest

Het gebrek aan slimme investeringen door de Raad roept om een herziening van het systeem door de EU veel meer eigen middelen te geven. Gerbrandy: "Nu zijn de lidstaten alleen maar geĂŻnteresseerd in het binnenharken van zoveel mogelijk Europees geld, zonder zich af te vragen of de Europese burgers daar wat mee opschieten. Dat is de trieste werkelijkheid".

Woensdag wordt gestemd over het standpunt van het Europees Parlement over de Europese begroting 2011.