Gemeente Oldambt


Eenmalige subsidie voor Voedselbank en Stichting Azzur

Instellingen zouden eigenlijk overbodig moeten zijn

De gemeente Oldambt verstrekt in 2010 eenmalig een subsidie aan de Voedselbank en de Stichting Azzur. Aan deze subsidies heeft de gemeente een aantal voorwaarden verbonden. Door de Stichting Azzur en de Voedselbank werden in het jaar 2009 bij de voormalige gemeente Winschoten subsidieverzoeken ingediend. Deze verzoeken zijn gehonoreerd. De Voedselbank en Stichting Azzur hebben ook voor 2010 een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente Oldambt.

Toekenning met voorwaarden

Beide subsidieverzoeken zijn deels door de gemeente gehonoreerd. De gemeente is van mening dat beide instellingen overbodig zouden moeten zijn of moeten worden in een beschaafd land als Nederland. Zowel de Voedselbank als Stichting Azzur onderschrijven deze mening. De werkelijkheid is echter dat er op dit moment burgers een beroep doen op deze instellingen. Toch moet het streven zijn om overbodig te zijn. Dit betekent ook dat de gemeente Oldambt na 2010 in principe geen subsidie meer verstrekt aan de Voedselbank en Azzur.

Burgers zijn vaak het beste af bij professionele instellingen voor hulpverlening. Daarom wordt aan de subsidieverstrekking de voorwaarde verbonden dat zowel Stichting Azzur als de Voedselbank samen moet werken met de Volkskredietbank (VKB) en de Stichting Welzijn Oldambt (SWO).

Vanuit de gemeente wordt het initiatief genomen om samen met deze partijen tot goede werkafspraken te komen.

Voedselbank

De Voedselbank stelt zich tot doel om verspilling van voedsel tegen te gaan door voedsel te verstrekken aan mensen, die een laag inkomen hebben.

Stichting Azzur

De stichting Azzur is een stichting, die praktische en ondersteunende hulp biedt en dit doet middels inzet van vrijwilligers. De Stichting Azzur werkt nauw samen met de Stichting Voedselbank Oldambt, waarvoor zij onder andere de intake verzorgt. Daarnaast wordt aan de cliënten van de voedselbank ondersteunende hulp geboden. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning van genoemde instanties moet er sprake zijn van een door de instanties vastgesteld besteedbaar inkomen.

Oldambt, 19 oktober 2010