Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen nieuwe Verkeerscentrale Rotterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen donderdagmiddag 21 oktober de nieuwe Verkeerscentrale Rotterdam, gelegen in de Botlek. De nieuwe centrale integreert het werk van de Verkeerscentrales Stad en Botlek en draagt zorg voor een efficiënte en veilige begeleiding van alle vervoersbewegingen op het water in het Rotterdamse havengebied.

De scheepvaartbegeleiding in het havengebied wordt verzorgd door zo'n 100 verkeersbegeleiders. Vanuit de nieuwe Verkeerscentrale Rotterdam in de Botlek en de Verkeerscentrale in Hoek van Holland, zorgen zij voor een veilige, snelle en verantwoorde begeleiding door het havengebied.

Het havengebied van Rotterdam bestrijkt een gebied van 100 kilometer. Jaarlijks arriveren zo'n 35.000 zeeschepen en 130.000 binnenvaartschepen die gezamenlijk zorgen voor ongeveer één miljoen scheepvaartbewegingen. Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de vlotte en veilige afwikkeling van het scheepvaartverkeer in de haven.

Bundeling van de twee verkeerscentrales Stad en Botlet leidt tot meer efficiency. Na de modernisering van de Verkeerscentrale Hoek van Holland in 2011 kan het Havenbedrijf de verwachte toename van het scheepvaartverkeer met de huidige hoge graad van veiligheid blijven afhandelen.