Gemeente Brummen


Gemeente Brummen genomineerd voor biodiversiteitsprijs

(Oorspronkelijke publicatie datum: 13-10-2010)

2010 is het Jaar van de Biodiversiteit. Het aantal soorten dieren en planten in Nederland neemt steeds meer af. Wat doen gemeenten aan het behoud van soorten planten en dieren? Op 21 oktober 2010, tijdens het symposium Het landschap ben je zelf, vindt de prijsuitreiking plaats aan de gemeente die het meest doet voor de biodiversiteit in het Nederlandse cultuurlandschap. Het symposium wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland en heeft als thema Biodiversiteit in het cultuurlandschap. Vanuit iedere provincie is een gemeente genomineerd, voor Gelderland is dat de gemeente Brummen. Brummen heeft de afgelopen paar jaar een grote inzet getoond voor biodiversiteit en versterking van de identiteit van het landschap.

Projecten en samenwerking
Onze groene gemeente heeft een afwisselend landschap gelegen tussen de Veluwe en de IJssel waarin karakteristieke soorten leven zoals kamsalamander, knoflookpad, levendbarende hagedis, bosbeekjuffer, bont dikkopje, grauwe gors, grauwe klauwieren en diverse soorten vleermuizen. Om dit landschap te behouden en te versterken heeft Brummen de Ruimtelijke Ontwikkelingsvisie Ligt op Groen opgesteld. In haar uitvoeringsprogramma De schop in de grond voert de gemeente samen met partners de projecten uit, mogelijk gemaakt door een speciaal fonds. Burgers worden hierbij zeer betrokken want draagvlak en samenwerking staan centraal.

Voorbeelden
De projecten van de gemeente richten zich op aanleg en beheer van landschappelijke beplanting en realisatie van natte elementen zoals poelen met omringend habitat zodat planten en dieren zich kunnen verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Zo is gemeentebreed een succesvol beplantingsproject opgezet en loopt momenteel het Poelenproject. De Eerbeekse Beek wordt hersteld samen met Waterschap Veluwe en er zijn plannen om het gebied Hogenenk nabij de Rhienderense Beekmet landschappelijke beplanting in te richten. De gemeente zet de schop in de grond voor de ecologische verbindingszone Veluwe-IJssel en binnen het project Vlinders in de bosrand. Daarnaast stelt SLG in samenwerking met de bijenvereniging en bewoners een Landschapsversterkingsplan Brummen-Oeken op.

Bekendmaking
Of Brummen de beste gemeente op het gebied van biodiversiteit is, wordt op 21 oktober bekend gemaakt. De eer gaat naar de gemeente die zich het meest actief en meest succesvol heeft ingezet voor biodiversiteit in het cultuurlandschap. Op dit symposium staat de laatste stand van biodiversiteit in het cultuurlandschap centraal maar ook het beleid. Is het wel toereikend? Wat zijn inspirerende voorbeelden?

In GemeenteThuis van 13 oktober 2010 leest u op pagina 1 meer over de 'Brummense nominatie'. Ook vindt u meer informatie op deze speciale projectpagina. Mevrouw M. Klein-Kranenburg is bij de gemeente Brummen de coordinerende projectleider als het om plattelandsvernieuwing gaat. Zij is bereikbaar via mailadres m.kleinkranenburg@brummen.nl of telefoonnummer (0575) 56 82 36.