Universiteit van Tilburg

Persbericht 18 oktober 2010

Een franciscaanse blik op de crisis van onze tijd

Studiedag Franciscaans Studiecentrum donderdag 21 oktober

Het Franciscaans Studiecentrum voor spiritualiteit, theologie en geschiedenis in Utrecht viert deze week zijn 25-jarige samenwerkingsovereenkomst met de huidige Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Daarom organiseert het Centrum donderdag een speciale studiedag over de franciscaanse visie op de economische en sociale crisis van onze tijd.

Het FSC is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar de spiritualiteit van Franciscus en Clara van Assisi. Franciscus van Assisi leefde in de tijd waarin de geldeconomie sterk aan belang won. Hij wees geld af en wilde na zijn bekering zelfs geen munten aanraken. Hij stelde dat geld de waarden verandert en mensen uit elkaar drijft. Hij zocht naar een andere economie, een evangelische, en dat was een economie zonder bezit en vooral zonder geld. Maar wat voor economie stond dan Franciscus voor?
Is de visie van Franciscus van belang voor de crisis die wij meemaken? Kan zo'n oude visie opnieuw de kracht hebben om de gevoelens van schaarste om te vormen tot een metanoia, een ommekeer van de gezindheid? Is gedeelde schaarste een draaglijke schaarste en betekent het daarom soms zelfs juist overvloed?

Tijdens de studiedag spreekt hoogleraar Johan Graafland (Economie en bedrijfswetenschappen, UvT) over de kredietcrisis en de rol van spiritualiteit in de economie. Prof. Jean-François Godet-Calogeras (Franciscan Institute, St. Bonaventure University) houdt een lezing getiteld: Seek first the reign of God and God's justice: Franciscan strategy for a better world yesterday and today.