Erasmus Universiteit Rotterdam

Leeskabinet-lezing

Datum
Van: 21 oktober 2010 20:00
Tot: 21 oktober 2010 21:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

Toelichting
Lezing 'Klassieke dilemma's' door hoogleraar prof.dr. Ineke Sluiter, winnaar Spinozapremie 2010, over de inbreng van klassieke filologen in de moderne tijd.

Prof.dr. Ineke Sluiter geeft leeskabinetlezing 'Klassieke dilemma's'

Het Rotterdamsch Leeskabinet en het Nederlands Klassiek Verbond Rotterdam organiseren de lezingencyclus 'Grenzeloos lezen en de Klassieke Oudheid'. Eerste spreker in de reeks is prof.dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en winnaar van de prestigieuze Spinozapremie 2010.

De lezing 'Klassieke dilemma's' van Sluiter gaat over de inbreng van klassieke filologen in ons moderne leven. In deze lezing zal Ineke Sluiter drie van zulke gevallen behandelen: de controverse rond het boek 'Black Athena' en de vraag of het blanke Westen onrecht heeft gedaan aan de bronnen van de klassieke beschaving; een rechtzaak waarin de opvattingen van Plato en Aristoteles opeens een belangrijke rol leken te gaan spelen in de vraag of discriminatie op grond van homoseksuele geaardheid geoorloofd is; en het Amerikaanse publieke debat over de Irak-oorlog, waarin de geschiedschrijver Thucydides een onverwachte prominentie kreeg.

Over Ineke Sluiter
Het onderzoek van Sluiter betreft o.a. normen en waarden van de Griekse wereld: welke inhoud hadden deze in de Oudheid en in onze huidige tijd? Prof. dr. Ineke Sluiter studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de VU te Amsterdam; in 1990 promoveerde zij aan deze universiteit. Zij was ondermeer werkzaam aan het Center for Hellenic Studies (Harvard; Washington DC) en aan het Institute for Advanced Study (Princeton). Zij ontving diverse onderscheidingen en prijzen voor haar onderwijs en haar onderzoek en is een veel gevraagd spreker. Op 27 september jl. ontving zij uit handen van de staatssecretaris van OCW de Spinozapremie: de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Iedereen is van harte welkom. Toegang voor de lezing is gratis; aanmelden is niet nodig.