Belgische Federale Overheid


Informele Vergadering van de Ministers van Ontwikkelingssamenwerking

Datum: 19 oktober 2010

Op 21 en 22 oktober komen de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking samen in Brussel voor een informele vergadering. De vergadering wordt georganiseerd door de Belgische Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel en voorgezeten door de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/Vicevoorzitter van de Europese Commissie Catherine Ashton.

De agenda houdt 4 onderwerpen in:

Vooreerst zullen de ministers tijdens een werkdiner op donderdag in het Egmontpaleis debatteren over de strategische oriëntaties van het Europese ontwikkelingsbeleid. In het licht van de institutionele veranderingen die het Verdrag van Lissabon met zich meebrengt, komt het debat over de strategische oriëntaties op een bijzonder moment. Het Verdrag van Lissabon verschaft de basis voor een meer coherent Europees buitenlands beleid waarin diplomatie, handelsbeleid, het antwoord op humanitaire crisissen en ontwikkelingssamenwerking elkaar onderling dienen te versterken. De discussie tijdens het werkdiner zal plaatsvinden in aanwezigheid van de Europese Commissarissen Kristalina Georgieva en Andris Piebalgs.

De volgende ochtend zullen de ministers het hebben over budgethulp als modaliteit van de ontwikkelingssamenwerking. De bedoeling hiervan is de coördinatie tussen de EU en haar lidstaten te verbeteren en de politieke dialoog over good governance efficiënter te maken. De laatste 10 jaar wordt budgethulp meer een meer gebruikt als een hulpmodaliteit. Budgethulp houdt in dat men financiële middelen rechtstreeks overdraagt aan de overheidsbudgetten van de partnerlanden. Dit moet een duurzaam ontwikkelingsbeleid op lange termijn mogelijk maken en de fragmentatie van de hulp tegengaan. Dit debat valt samen met de publicatie door de Europese Commissie van het Groenboek over de toekomst van de budgethulp aan ontwikkelingslanden. Het Groenboek zal de basis vormen van een brede consultatie van alle geïnteresseerde partijen om de nodige lessen te trekken met betrekking tot dit instrument van het ontwikkelingsbeleid.

Daarna zal Karel De Gucht, Europese Commissaris voor Handel, de ministers vervoegen voor een debat over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's). Deze handelsakkoorden hebben als doel de economie van de ACS-landen (Afrika - Caraïben - Stille Oceaan) te ontwikkelen en hun regionale integratie te bevorderen, in overeenstemming met de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ondanks de reeds geboekte vooruitgang, bevinden de onderhandelingen over de nieuwe EPA's zich in een patstelling. De Europese Commissie, bevoegd voor de EPA-onderhandelingen, zal tijdens de vergadering tekst en uitleg geven over de stand van zaken en de toekomstperspectieven van de EPA's.

Ten slotte zullen de ministers zich, op basis van recent gepubliceerde internationale rapporten en studies, buigen over het vraagstuk van de Innovatieve Financiering voor Ontwikkeling. De mondiale economische groei vertaalt zich niet in voldoende middelen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de mondialisering. De bedoeling is om van gedachten te wisselen over de manieren om nieuwe financiële middelen voor ontwikkeling te genereren, zoals bijvoorbeeld een taks op internationale munttransacties. In een steeds meer geïntegreerde wereld, is dit niet enkel een kwestie van internationale solidariteit, maar meer en meer ook van stabiliteit op economisch, financieel, sociaal vlak en op het vlak van leefmilieu.

Om 14.00u zal de informele vergadering afgesloten worden met een persconferentie.

De informele vergaderingen hebben tot doel een uitwisseling van ideeën tot stand te brengen, zonder daar enige formele conclusies aan vast te knopen. Zo kan er een open en eerlijke gedachtewisseling ontstaan over concrete beleidsdomeinen of algemene oriëntaties. De vorige informele vergadering van de ministers van Ontwikkelingssamenwerking had plaats in februari 2010 in 'La Granja' onder het Spaans EU-voorzitterschap. De vergadering in het Egmontpaleis wordt de eerste informele vergadering inzake Ontwikkelingssamenwerling die wordt voorgezeten door de HVVP Catherine Ashton.