Gemeente Nieuwegein

dinsdag, 19 oktober 2010

Als tiende gemeente in Nederland heeft Nieuwegein de titel Fairtrade Gemeente in de wacht gesleept. Nieuwegein liet zien dat niet alleen de lokale overheid, maar ook winkels, bedrijven en organisaties veel aandacht besteden aan fairtrade. Een jury onder leiding van oud-minister Jan Pronk oordeelde dat Nieuwegein voldeed aan de zes strenge criteria. Op donderdagavond 28 oktober reikt jurylid Agnes Jongerius, voorzitter van FNV, de titel officieel uit aan burgemeester Cor de Vos. Vanaf 19.30 uur begint de bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. De officiële uitreiking valt precies in de Fairtradeweek, die van 21 t/m 30 oktober plaats vindt.

Fairtradeweek

Van 21 t/m 30 oktober organiseren Stichting Max Havelaar, Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels de landelijke Fairtrade Week. Dit doen zij binnen hun samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. In deze week zullen er allerlei activiteiten plaats vinden met als thema FAIR-WISSEL. Heel Nederland wordt opgeroepen om tijdens de fairtrade week reguliere producten (bijvoorbeeld koffie, chocola, bananen) in te ruilen voor een fairtrade variant. Ook scholen, als ze mee doen aan het Nationaal schoolontbijt, krijgen fairtrade op hun bord. Het Nationaal schoolontbijt (in week 44) zal namelijk een fairtrade ontbijt zijn.

Wedstrijd

Om het verkrijgen van de titel een extra feestelijk tintje te geven heeft de Stichting Fairtrade een kleur- en tekenwedstrijd georganiseerd. Op verschillende plaatsen in Nieuwegein zijn de kleur- en tekenplaten te verkrijgen, zoals bij supermarkten die Fairtrade producten verkopen, basisscholen, de Wereldwinkel en het gemeentehuis. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdagmiddag 3 november in het St. Antoniusziekenhuis door wethouder Hans Reusch.

Initiatiefnemer

De Fairtrade Gemeente campagne in Nieuwegein is een initiatief van de Stichting Fairtrade Nieuwegein, meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Fairtrade Nieuwegein.

De stichting Fairtrade Gemeente Nieuwegein voerde de afgelopen maanden actief campagne voor eerlijke handel. Daarbij betrok zij diverse lokale ambassadeurs, zoals burgemeester Cor de Vos die toetrad als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de lokale campagne. De stichting benaderde 300 tot 400 bedrijven en organisaties in Nieuwegein. Eén vierde daarvan ging vervolgens daadwerkelijk aan de slag met eerlijke handel, door fairtrade producten te verkopen of te gebruiken op het werk.

Om Fairtrade Gemeente te kunnen worden moet een gemeente voldoen aan zes strenge criteria. Daarmee laat een gemeente zien dat alle hoeken van de samenleving betrokken worden bij duurzame armoedebestrijding via handel. De jury van de Fairtrade Gemeente campagne was onder de indruk van de inspanningen en de resultaten bereikt door de Stichting Fairtrade Nieuwegein.