Gemeente Zoetermeer

Onthulling gevelsteen van historische melkboerderij

stadsboerderij De Balijhoeve
In de Nationale week van de Geschiedenis staat Zoetermeer stil bij de rijke geschiedenis van een van de bijzondere boerderijen die de stad heeft gekend. Maandag 18 oktober onthulde Hans Haring, wethouder Kunst en Cultuur, een historische gevelsteen met de naam 'Lacto-hoeve' bij stadsboerderij De Balijhoeve.
Deze laatst bewaarde gevelsteen van een melkboerderij aan de Rokkeveenseweg, stond de laatste jaren van haar bestaan bekend als De Pelgrimshoeve.

Chocomel
De hoeve dateert ongeveer uit 1710. Verschillende families hebben er gewoond. Sinds 1925 kwam het in handen van zuivelfabriek Nutricia, waarna het de naam 'Lacto-hoeve' kreeg. Lacto is Latijn voor melk. In I931 deed het bedrijf proeven in de hoeve om een houdbare chocolademelk te bereiden. Een jaar later werd Chocomel, 'de enige èchte' op de markt gebracht.

Historisch erfgoed
De gevelsteen is een stukje historisch erfgoed en is geplaatst op stadsboerderij De Balijhoeve. Bij deze boerderij is grote educatieve aandacht voor zuivelproductie. De gevelsteen dient nu als herinnering aan vroegere tijden en als bankje voor bezoekers om even van de omgeving te genieten.

Historisch Genootschap Oud Soetermeer
Voorafgaand aan de onthulling, droeg de heer Fred van Puffelen namens het Historisch Genootschap Oud Soetermeer de gevelsteen over aan wethouder Haring. Dit genootschap legt de geschiedenis van Zoetermeer sinds 1949 vast en publiceert hierover. Ook maakt het zich sterk voor het behoud van het historisch erfgoed van Zoetermeer.

Monumentenstad
Zoetermeer een monumentenstad, daar denkt niet iedereen meteen aan. Toch zijn er monumenten, zelfs veel voor het kleine dorp dat Zoetermeer ooit was. De stad telt 15 rijksmonumenten en 118 gemeentelijke monumenten. Op de rijksmonumentenlijst staan bijvoorbeeld hofstede Meerzigt, 't Oude Huis, de Oude Kerk en korenmolen De Hoop.