Gemeente Onderbanken


Voortgang ontkluizing Rode Beek

Gemeente Onderbanken, Waterschap Roer en Overmaas, Waterschapsbedrijf Limburg, directievoerder Plangroep Heggen en aannemer Arcadis werken samen aan de ontkluizing van de Rode Beek in het centrum van Schinveld. Hierbij wordt gelijktijdig de riolering vergroot. Eerder hebben wij bericht dat tijdens de uitvoering van werkzaamheden meer grondwater onttrokken is dan in de destijdse verleende vergunning was vastgesteld. Dit was nodig om ervoor te zorgen dat de aannemer de werkzaamheden goed kan uitvoeren. Het was wel nodig om een nieuwe vergunning aan te vragen.

Aangepaste vergunning vanaf 4 oktober

Waterschap Roer en Overmaas heeft de aangepaste vergunning op maandag 4 oktober verleend. Dit betekent dat de werkzaamheden vanaf nu kunnen plaatsvinden volgens deze aangepaste vergunning. De vergunning geeft onder andere tot in detail aan hoeveel grondwater mag worden onttrokken en tot welk niveau het grondwater mag worden verlaagd.

Onderzoek en monitoring

De afgelopen weken zijn uitgebreide en gedegen onderzoeken uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het onttrekken van deze hoeveelheid grondwater geen risicoâs met zich meebrengt voor omliggende panden en voor gewassen. De projectpartners blijven uiteraard de voortgang van de werkzaamheden, de hoeveelheid onttrokken grondwater en het grondwaterpeil nauwkeurig monitoren gedurende de resterende werkzaamheden.

Voortgang werkzaamheden

In gezamenlijk overleg tussen alle projectpartners is begin september besloten de werkzaamheden waarbij meer grondwater werd onttrokken dan toegestaan, tijdelijk niet uit te voeren. Wel hebben andere werkzaamheden plaatsgevonden, zoals het aanleggen van de wandelpaden rondom de regenwaterbuffer Breukberg, het omleggen van kabels en leidingen en het afwerken van diverse inspectieputten.

Nu de vergunning is verleend, kunnen de werkzaamheden aan de riolering in A ge Water per direct worden hervat.

De komende weken wordt gewerkt aan de aanpassing van de riolering in A ge Water.

Als gevolg van de aanvraag van de aangepaste vergunning is er een vertraging van circa 4 weken opgetreden. In het vervolgtraject wordt geprobeerd om de opgelopen vertraging in te lopen. Dit is mede afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden en hetgeen in de grond wordt aangetroffen. Uiteraard staan een minimale overlast voor omwonenden en de kwaliteit van het werk bij de uitvoering altijd centraal. Op zeer korte termijn ontvangen alle omwonenden een aangepaste planning.

Een nieuw aanspreekpunt

Vanaf 1 november neemt een nieuwe toezichthouder het stokje over van Bèr Benders als opzichter bij de werkzaamheden. Hij zal zichzelf in november âvoorstellenâ via de projectsite. Tot 1 november is Mark Pilipiec, hoofd Werken van de gemeente Onderbanken, het aanspreekpunt voor omwonenden, via telefoon 045 527 87 87.

Meer informatie

Voor meer informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u terecht bij gemeente Onderbanken, Mark Pilipiec, via telefoon 045 527 87 87.

Voor meer informatie over de verleende vergunning kunt u terecht bij Waterschap Roer en Overmaas, Lianne Duisings, via telefoon 06 41 68 57
06.

Uitgebreide projectinformatie over de ontkluizing van de Rode Beek is te vinden op www.ontkluizingrodebeek.nl