Gemeente Onderbanken


Herstel monumentaal wegkruis

Restaurateurs van de Venrayse Ateliersgroep hebben afgelopen week met de spontane medewerking van een aantal bewoners uit Jabeek het monumentale Gevelkruis in Jabeek, op de hoek van de Dorpsstraat- Susterselerweg (of Etzenraderstraat zoals de Monumentenwacht schrijft in haar rapport) weggehaald. Het gaat om een momentaal wegkruis uit 1776 van zeer hoge waarde dat tegen een huisgevel is geplaatst. Het cementen corpusbeeld is ernstig verweerd en wordt vervangen door een nieuw beeld. Het vier meter hoge houten kruis wordt gedroogd en gerestaureerd.

De restauratie van het kruis wordt uitgevoerd in het kader van het plan Dorpen in het Groen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen, de gemeente Onderbanken, een plaatselijke bewonersgroep en IVN. Op basis van een gezamenlijk gemaakte wensenlijst wordt gericht gewerkt aan de kwaliteit van het landelijk buitengebied, het erfgoed en de natuurwaarden. Het project vindt plaats met steun van Europa, de Provincie Limburg, de gemeente en IKL.

In het kader van Jabeek, Dorp in het Groen is al eerder groen geplant langs de Quabeekgrub, is een zitbank langs de Steegweg geplaatst en is de jeu de boullesbaan aangelegd. Ook is er een informatieavond geweest over de bescherming van wilde bijen. Ter verhoging en verfraaiing van het dorpsbeeld plant IKL deze winter ook nieuewe hoogstamboomgaarden aan.

Veldkruisen zijn al eeuwenlang hele markante herkenningstekens in het landschap. Jabeek heeft diverse van dit soort kruisen die soms al eeuwenlang voor de bewoners dienen als baken en oriëntatiepunt. Nog steeds richten mensen zich tot deze plekken voor hun gemoedsrust of geestelijk welzijn. In het kader van het project âDorpen in het groenâ is door de Monumentenwacht Limburg een inspectierapport opgesteld voor het monumentale gevelkruis. Het kruis dateert uit 1776. Later is het tegen de gevel van een huis geplaatst. Uit de inspectie bleek dat het wegkruis in een zeer slechte staat verkeerde. Het houten kruis heeft schraal, gebarsten schilderwerk en de linkerarm van de corpus is afgebroken. Bovendien is de wapening bij de elleboog vrijgekomen. Ook brokkelt de sokkel af.

Op advies van de Monumentenwacht schakelde IKL de Venrayse Ateliersgroep in. Deze specialisten voeren de restauratie van het wegkruis uit. Bij het afnemen van het zware kruis kregen ze de afgelopen week de spontaan aangeboden hulp van een aantal bewoners uit Jabeek die met een inderhaast opgetrommelde boer het kruis van de sokkel haalden.

Het houtwerk wordt in de werkplaats gedroogd en hersteld. Van de corpus wordt een kunststof afgietsel gemaakt. Dit, omdat roestig ijzer in een dunne betonnen arm niet definitief te stabiliseren valt. Op termijn zou de kwaal onherroepelijk weer de kop opsteken. Uiteindelijk zouden herhaalreparaties steeds moeilijker uit te voeren zijn en zou het kruis alsnog in verval raken. Het afgietsel maken is een langdurig proces waardoor het kruis pas in het voorjaar van 2011 herplaatst wordt. IKL zal dan een hardstenen sokkel laten maken ter vervanging van de betonnen sokkel.