Uniek "mobieltjes-onderzoek" naar vakantiegeluk van kinderen

21/10/2010 09:38

Nationaal Fonds Kinderhulp

Kinderen die op vakantie gaan voelen zich tijdens de vakantie gelukkiger dan kinderen die thuisblijven. En vakantiegaande kinderen uit pleeggezinnen en woongroepen profiteren hiervan het meest. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp is uitgevoerd.

Bijzonder is de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd. Hierbij zijn geen vragenlijsten of interviews toegepast, zoals meestal gebeurt, maar is gebruik gemaakt van mobiele telefoons. Hiermee is het geluksgevoel in de zomervakantieperiode van meer dan 200 kinderen en jongeren in de leeftijd van 11-18 jaar real-time onderzocht. Deze nieuwe wijze van onderzoek doen heet experience sampling. Mobiele telefonie maakt het mogelijk om veranderende emoties, zoals het ervaren van geluk door de tijd heen, te onderzoeken. De kinderen ontvingen gedurende drie weken driemaal per dag een SMS-bericht, waarbij gevraagd werd naar hun geluksgevoel (rapportcijfer van 1 tot 10).

Het onderzoek bevestigt deels de verwachtingen, namelijk dat kinderen tijdelijk gelukkiger worden van op vakantie gaan. Toch leverde het onderzoek interessante inzichten op. Uit huisgeplaatste kinderen beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie met gemiddeld een 8.2, terwijl het geluksgevoel bleef steken op een 7 voor kinderen die niet op vakantie gingen. Deze gelukstoename is veel groter dan bij de groep thuiswonenden kinderen. Zij beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie gemiddeld met een 7.4 terwijl kinderen die niet op vakantie gingen hun geluksgevoel met een 7.2 beoordeelden.

Dr. Wido Oerlemans en Prof. Dr. Ruut Veenhoven, beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, probeerden met dit onderzoek een nieuwe techniek uit om het geluksgevoel te meten bij adolescenten. De mobiele telefonieoptie sluit goed aan bij doelgroepen voor wie het beantwoorden van een simpele gevoelsvraag (Hoe gelukkig voel je je op dit moment?) gemakkelijker is dan het invullen van een abstracte vragenlijst met stellingen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Fonds Kinderhulp, met ondersteuning van telecomaanbieder Nemesys, die de mobiele telefoons beschikbaar stelde.

Kinderhulp zet zich al 50 jaar in voor kinderen die een steuntje in de rug verdienen, bijvoorbeeld omdat zij opgroeien in een pleeggezin of woongroep. Dit aantal is de laatste tien jaar verdubbeld: 33.000 kinderen kunnen door omstandigheden niet meer thuis wonen. Van alle jongeren tot 18 jaar gaat 20% nooit op vakantie.