Aankondiging: 'Seks in de pers' - Europese Journalistenprijs

21/10/2010 09:39

World Population Foundation/ MYBODY

'Seks in de pers'

Europese Journalistenprijs 2010 - Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Voor de derde (en laatste) keer organiseert MYBODY 'Seks in de pers': een Europese Journalistenprijs over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Het is een prijs voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten in de Europese Unie die schrijven over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Hoe ziet je leven er uit als zwangere tiener in Thailand? Hoe groot is je kans op overleving als je zonder professionele begeleiding bevalt in Oeganda? En wat doe je als je geen zin hebt in een seksueel overdraagbare ziekte als je in Pakistan woont, maar nergens aan een condoom kunt komen?

Deze en andere vragen kunnen aan bod komen in artikelen die onder andere gaan over:


- de situatie in een ontwikkelingsland op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten .


- voorbeelden van ontwikkelingsprogramma's die gerelateerd zijn aan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.


- beleid (nationaal of internationaal) op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Nederland is een van de vijf landen die meedoet aan deze Europese Journalistenprijs 2010. Partnerorganisaties van MYBODY schrijven de prijs uit in Duitsland, Polen, Spanje en Oostenrijk in het kader van het gezamenlijke project 'Reproductive Health 4 All', gesteund door de Europese Unie. De prijs is een eerbetoon aan journalisten die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen en in het bijzonder aan de doelen die gerelateerd zijn aan gezondheid.

Jury en prijzen

Een onafhankelijke jury van Nederlandse mediaprofessionals en deskundigen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zal drie nationale prijswinnaars selecteren. In de jury nemen de hoofdredactrice van Opzij, Margriet van der Linden, Groen Links Europarlementariƫr, Judith Sargentini en Inge Hutter, hoogleraar Demografie aan de Rijksuniversiteit Groningen zitting. De winnaar van de eerste prijs wordt vervolgens beoordeeld door een Europese jury die in februari 2011 in Wenen, Oostenrijk, de prijswinnaar en een nummer twee en drie kiest. De prijzen bestaat uit een geldbedrag van respectievelijk 2000, 1000 en 500 euro.

Voorwaarden

Alle artikelen moeten zijn gepubliceerd in een gedrukt of online-medium tussen 16 december 2009 en 31 oktober 2010. Ook derden kunnen artikelen insturen van een journalist mits zij een aparte motivatie toevoegen waarom de schrijver van het betreffende artikel het verdient te winnen.

Alle inzendingen kunnen worden ingezonden via redactie@mybody.nl (o.v.v. Europese journalistenprijs 2010). De deadline voor inzendingen is 31 oktober 2010. Zie voor meer informatie www.mybody.nl. Als u tot een van de Nederlandse genomineerden behoort, dan hoort u uiterlijk half november 2010 van ons.

MYBODY is de organisator van de Nederlandse Journalistenprijs 2010. MYBODY steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, vrouwen en mannen, in staat te stellen zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Zo kunnen zij zich beter beschermen tegen ziekten als hiv/aids, tegen ongewenste zwangerschap en seksueel geweld en krijgen zij de kans om de armoedespiraal te doorbreken.





http://www.mybody.nl