Gemeente Hilversum

Het Besluit woensdag 13 oktober

publicatiedatum: woensdag 20 oktober 2010

Tijdens het Besluit van woensdag 13 oktober werd gesproken over de procedure rond de benoeming van de nieuwe burgemeester in Hilversum. Ook de profielschets - waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen - werd behandeld. Hiervoor was ook de Commissaris van de Koningin van Noord Holland, Johan Remkes, aangeschoven.

De negen fractievoorzitters hadden, als vertrouwenscommissie, deze twee punten voorbereid. Omdat de benoeming van de burgemeester altijd in beslotenheid wordt voorbereid, was ook deze vertrouwenscommissie, vertrouwelijk van start gegaan. Dit vonden de raadsleden van ChristenUnie, GroenLinks en Hart voor Hilversum (HvH) onnodig. Zij stelden vragen bij deze procedure en wezen de fractievoorzitters op de ongelijke man/vrouwverdeling (zeven mannen en twee vrouwen)in de commissie. HvH diende een motie in om een gelijkere verdeling te krijgen, maar deze werd niet aangenomen. Wel werd er besloten dat een wethouder personeelszaken en/of de gemeentesecretaris als adviseur kunnen worden opgenomen in de vertrouwenscommissie.

Motie
Daarna werd de profielschets besproken. CU had graag burgerparticipatie gezien: `waarom mogen de Hilversummers niet vertellen aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen?' en diende een motie in. Remkes reageerde hierop dat zo'n rondgang langs de inwoners vaak weinig bijzonderheden oplevert, omdat het meeste al in de profielschets is opgenomen. Barend Smit antwoordde dat participatie ook de tijdsplanning in de war zou schoppen. De motie werd verworpen, met SP, HvH, CU en LH als voorstemmers. Ook de suggestie van D66 dat de burgemeester een Hilversumse achtergrond moest hebben, werd afgewezen. Remkes: "Dan sluit je wel erg veel goede kandidaten uit". Uiteindelijk werd de profielschets unaniem goedgekeurd, met een kleine wijziging over sociale cohesie als toevoeging, naar aanleiding van een amendement van CU.

Ecoduct
Het vergaderen over de nieuwe burgemeester duurde dermate lang dat de commissaris verzuchtte dat hem wel duidelijk was geworden dat Hilversum een goede burgemeester nodig heeft. Daarna was nog maar tijd over voor één ander onderwerp. De overige onderwerpen worden doorgeschoven naar 3 november 2010. Bij het bestemmingsplan Ecoducten Zwaluwenberg en N417 hadden D66, PvdA en CDA een motie ingediend waarin het college werd opgedragen af te zien van de rechte variant en alleen mee te werken aan een schuine variant. Het college ging hierin mee. Het CDA zag zijn amendement aangenomen worden over de kosten, met alleen SP en GroenLinks als tegenstemmers. In dit amendement stond dat de kosten voor Hilversum hoogstens gelijk liggen aan de te innen leges voor de drie ecoducten. Uiteindelijk gingen alle partijen akkoord met het bestemmingsplan en werd de vergadering om 0.20 uur gesloten.