Gemeente Hilversum

De Discussie van donderdag 14 oktober

publicatiedatum: woensdag 20 oktober 2010

Vanwege de komende vergaderingen over de begroting werd besloten om op donderdag 14 oktober de Discussie al af te werken. Het meest opvallende item op de agenda was de Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding (HOV) tussen Huizen en Hilversum. In totaal waren er zestien insprekers die hun mening wilden geven over dit plan. Vooral bewoners van het Wandelpad en de Oosterenghweg waren aanwezig. Zij bespraken in hun betoog vooral het nut en noodzaak van een verbinding naar Huizen, het behoud van de rest van het openbaar vervoer en de kosten. Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid van de bestaande bedrijven rond het tracé, ten tijde van de aanleg.

Verkeerswethouder Erik Boog reageerde op de betogen. Hij zei dat het niveau van de reguliere lijnen op pijl blijft. Ook benadrukte hij dat deze tracékeuze nog niet in detail is uitgewerkt. Dit wil hij per onderdeel nauwgezet gaan doen met de bewoners. Hij nodigt de bewoners uit om mogelijke oplossingen aan te dragen, bijvoorbeeld rond de tunnel onder het spoor en het HOV-tracé door, bij de Oosterenghweg. Volgend jaar komt er een volledig overzicht van de financiële risico's, dat dan door de gemeenteraad besproken zal worden. Dit kan nu nog niet gebeuren omdat het financiële plaatje al achterhaald zou zijn als het nu gemaakt zou worden en er pas volgend jaar gestart wordt met de bouw van dit tracé. GroenLinks ging akkoord met dit voorstel, de andere partijen maakten een voorbehoud. Tijdens het Besluit van 4 november wordt er verder over gediscussieerd.

Klimaatneutraal
Ook op de agenda stond het initiatiefvoorstel van CU, GL en PvdA over Duurzaam Hilversum. Een goed voorstel, waar een lange en goede voorbereiding aan vooraf was gegaan. Hilversum moet duurzamer worden en op den duur zelfs klimaatneutraal. Het doel is om dit in 2050 te bereiken. De gemeente zelf wil als organisatie dit punt in 2015 bereiken, maar het is niet zeker of deze ambitie dan al haalbaar is. Ter sprake kwam ook de kosten die dit met zich mee gaat brengen. Duurzaamheid kost geld. Moet dit onderwerp ten tijde van bezuiniging wel aandacht krijgen? Verantwoordelijk wethouder Eric van der Want vond van wel, omdat duurzaamheid ook geld kan opleveren. Juist op lange termijn. Het initiatiefvoorstel werd door alle fracties (ondersteund) positief ontvangen en zal verder worden behandeld in Het Besluit.