Politie Hollands Midden

Alphen aan den Rijn - Vrouw slachtoffer van babbeltruc

Alphen aan den Rijn, 21-10-2010 o Een oudere bewoonster aan de Pieter Floriszstraat is op woensdag 20 oktober rond 18.40 uur slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Die avond ging bij de vrouw de bel en er stonden twee jonge vrouwen voor de deur. Zij vertelden dat zij een onderzoek naar de buurt deden en vroegen of zij binnen mochten komen. De vrouwen hadden een taart meegenomen en daar mocht de vrouw een stuk vanaf snijden. Daarna stelden zij een aantal vragen aan de vrouw over de buurt. Zij bleven ongeveer 20 minuten binnen. Ongeveer een half uur nadat zij weg waren, werd de vrouw gebeld door een vrouw die beweerde een medewerkster van de bank te zijn. Zij vroeg of de bewoonster haar bankpas kwijt was. De vrouw controleerde of de bankpas nog in haar portemonnee en zag dat deze weg was. De medewerkster van de bank vroeg toen om haar rekeningnummer, het nummer van de pas en de pincode. De bewoonster gaf de gegevens en had daar geen goed gevoel over. Zij waarschuwde haar dochter die gelijk de bank belde om de rekening te blokkeren. De twee vrouwen die bij de bewoonster hadden aangebeld, hebben vermoedelijk haar bankpas gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Signalement vrouwen Beiden waren tussen de 17 en 22 jaar oud. Eén vrouw droeg een gebreide muts met gekleurde accenten en donkere kleding. De andere vrouw had een sjaal om haar hoofd en hals en droeg lichte kleding. Getuigen of andere slachtoffers worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Pincode Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de 'bank' of de 'politie' belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Vaak belt men na een bezoek om de pincode te vragen en refereert de beller naar het eerder gedane bezoek. Zo kan de oplichter de gestolen pas gebruiken.

Doe aangifte Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Blokkeer de pas direct. Het is van belang dat u zo snel mogelijk aangifte doet. U helpt daar ook anderen mee. Probeer op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie via telefoonnummer 1-1-2. Bij twijfel kunt u altijd bellen met het bureau in uw woonplaats.