Gemeente Leudal


Nieuws

Een geslaagde raadsinformatieavond door Werk, inkomen en Zorg.

Op 12 oktober is er door het team Werk, Inkomen en Zorg een raadsinformatieavond georganiseerd. Deze informatieve avond had een interactief karakter. Het doel was om de werkzaamheden die binnen het team Werk, Inkomen en Zorg gedaan worden nader toe te lichten. Het ging voornamelijk over de onderdelen Werk en Inkomen. Voor de component zorg is een aparte raadsinformatiebijeenkomst gepland op 8 december a.s.

Er werden zes presentaties gegeven.
De eerste presentatie Michael Hohensee ging over de werkzaamheden die worden gedaan voor de re-integratie. Leidraad op deze avond is Werk vóór Inkomen.
Hierna liet Gwen Ritsma een licht schijnen op de inkomenskant en de rechtmatigheidstoetsen die aan de uitkeringsverstrekking ten grondslag liggen.
Ook handhaving, in zowel preventieve als repressieve zin kreeg de aandacht in een presentatie van sociaal rechercheur en toezichthouder Raymond Verhaegen. De samenwerkingsvormen die er in Midden-Limburg zijn met de andere gemeenten werden door hem nog eens benadrukt. Als vierde spreker van het team gaf Geert Cuijpers een inkijk in de financieringssystematiek. Duidelijk werd dat de hoogte van de bijdragen van het Rijk nogal eens verschild. Aangegeven werd dat het late tijdstip waarop de definitieve bijdrage van het Rijk bekend wordt gemaakt, hier debet aan is.

Na de vier "interne sprekers" is de eerste verbonden partij aan de beurt. Het UWV-werkbedrijf. Met dit bedrijf is onlangs een convenant afgesproken waaruit en hoge ambitie blijkt om mensen weer aan duurzame arbeid te helpen. Mevrouw Manon Tubee, gaf een heldere presentatie over de fusie van het CWI en het UWV tot het UWV werkbedrijf, en ging daarnaast in op de relatie met de gemeente Leudal, die over en weer als erg positief wordt ervaren.

Last, but not least krijgt de heer Jo Kunnen, directeur van "ons eigen bedrijf" de Westrom het woord. Hij hield een gloedvol betoog over het bedrijf, de werkzaamheden op de diverse Divisies, en nodigde daarbij raadsleden en commissieleden uit om eens een bezoek te brengen, om het enthousiasme van de medewerkers te ervaren.

Tevens moet nog vermeld worden dat er ook twee personen van de cliëntenraad WWB aanwezig waren, met waardevolle bijdragen in de discussies.

De presentaties, eindigden door allerlei vragen en interessante discussies veel later dan was voorzien. Hierna was er nog volop gelegenheid om op marktplein "Forum Leudalum" vragen te stellen en te discussiëren met alle deelnemers.

Al met al een geslaagde avond, waarvan de informatie goed gebruikt kan worden bij toekomstige politieke discussies in raad en commissies, en waarbij aan de andere kant het team Werk en Inkomen heeft laten zien hoe zij in hun dagelijks werk bezig zijn met hun cliënten.