Gemeente Grootegast


Grootegast: gemeenteraad unaniem tegen opslag CO2

De raad van de gemeente Grootegast heeft in zijn vergadering van 19 oktober 2010 unaniem een ingediende motie aanvaard waarin de ondergrondse opslag van CO2 binnen de gemeente wordt afgewezen.

Onlangs is de locatie Sebaldeburen in de gemeente aangewezen als één van de drie voorkeurslocaties voor de ondergrondse opslag van CO2 die vrij komt bij de energieproductie van twee in de Eemshaven te bouwen kolencentrales. Ook een tweede locatie binnen de gemeente kan in aanmerking komen voor de opslag. Het aanwijzen van de twee locaties heeft tot grote onrust geleid bij de inwoners van de gemeente, met name bij diegenen die boven de betreffende gaslocaties wonen.

Geen lokaal draagvlak
Met de uitspraak van de raad is vastgelegd dat er geen lokaal draagvlak is voor ondergrondse CO2-opslag. Dit draagvlak is een voorwaarde die expliciet gesteld wordt ten aanzien van CO2-opslag in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte - Verhagen. De aangenomen motie wordt ter kennis gebracht van de verantwoordelijke ministers en staatssecretaris. Aan hen wordt gevraagd te bevestigen dat hiermee niet wordt voldaan aan de voorwaarde ten aanzien van lokaal draagvlak en dat derhalve de locaties binnen de gemeente Grootegast niet langer in beeld zijn voor de opslag van CO2. Te downloaden:

* Motie CO2 opslag in Grootegast nee.pdf (265,09 KB)