D66

donderdag 21 oktober 2010

Kabinetsbelofte van 3000 agenten vervaagt

De 3000 agenten die het kabinet in het regeerakkoord had beloofd komen er waarschijnlijk niet. In Metro bevestigen veel bronnen dit vandaag. D66-Kamerlid Magda Berndsen vraagt het kabinet om opheldering.

Korpsbeheerders

Onder meer de korpsbeheerders van regiokorpsen Friesland, Haaglanden en Gelderland Midden hebben aangegeven dat er honderden miljoen te weinig beschikbaar zijn in het regeerakkoord om de politiekosten te betalen. D66 wil van de minister van Veiligheid en Justitie weten hoe hij het tekort gaat oplossen en ook nog 3000 nieuwe agenten gaat aannemen.

Tekort

Uit het Normkostenonderzoek Politie blijkt dat de huidige sterkte van de korpsen niet betaalbaar is en dat er al een tekort is van 260 miljoen euro. "VVD en CDA willen 2500 extra agenten en 500 animal cops, een mooie ambitie. Helaas levert het kabinet tot nu toe niet het geld om deze ambitie ook waar te maken. Als het bestaande tekort niet wordt gedicht, lijkt het mij steeds onwaarschijnlijker dat er 3000 agenten bij komen," vindt D66 Kamerlid Magda Berndsen.

Bezuinigingen

VVD, CDA, PVV en SGP hebben twee weken geleden vóór een bezuiniging van 190 miljoen op de politie gestemd. Dat staat ongeveer gelijk aan een vermindering van de politiesterkte met 1900 agenten. Ook wordt het salaris van agenten bevroren in het regeerakkoord. Berndsen: "Méér agenten kost méér geld. Met deze bezuinigingen gaan agenten zelf het salaris van hun nieuwe collega's betalen."