Gemeente de Waard


Alcoholpreventieproject `Verzuip jij je toekomst?!' bindt strijd aan met doorschenken aan dronken jongeren

Onderzoek wijst uit: in 83% van de aankooppogingen wordt in de regio Zuid-Holland zuid, tegen de wet in, doorgeschonken aan dronken jongeren.

Het regionale alcoholpreventieproject `Verzuip jij je toekomst?!' neemt maatregelen om doorschenken aan dronken horecabezoekers tegen te gaan. Zo zijn er afspraken gemaakt met de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit over het extra letten op de excessen met doorschenken in de regio. Ook krijgen alle bij het project betrokken gemeenten het advies een convenant te sluiten met de lokale horeca over ondermeer het doortappen aan dronken bezoekers. Dat dit nodig is, blijkt uit onderzoek dat `Verzuip jij je toekomst?!' heeft laten verrichten naar de mate waarin horecagelegenheden in de regio Zuid-Holland Zuid doorschenken aan dronken jongeren. Dit door de Universiteit van Twente en alcoholinstituut Stap uitgevoerde onderzoek laat zien dat in maar liefst 83% van de gevallen, tegen de wet in, alcohol wordt geschonken aan jonge, meerderjarige klanten die in kennelijke staat van dronkenschap verkeren.

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat er grote zorg is over de steeds grotere hoeveelheden alcohol die jongeren per gelegenheid drinken. De voorzitter van de stuurgroep van `Verzuip jij je toekomst?!' - burgemeester Van der Borg van de gemeente Graafstroom- vindt de onderzoeksresultaten teleurstellend: "De horecaondernemers hebben natuurlijk een belangrijke verantwoordelijkheid in het voorkomen van overmatig drankgebruik van jongeren. Eén van de gevolgen van excessief drinken is dat een toenemend aantal jongeren wordt behandeld voor alcoholvergiftiging. Er is in onze regio zelfs bijna sprake van een verdubbeling." Een deel van deze jongeren met alcoholvergiftiging (18%) is , zo blijkt uit landelijke cijfers, direct afkomstig van een horecagelegenheid. Hieruit, en natuurlijk uit de resultaten van het `doortaponderzoek', mag worden afgeleid dat de Nederlandse Drank- en Horecawet niet goed wordt nageleefd.

Om het doorschenken tegen te gaan, neemt `Verzuip jij je toekomst?!' maatregelen op zowel preventief als repressief vlak. Van der Borg: "Ten eerste gaan wij alle binnen ons project participerende gemeenten adviseren om op korte termijn een convenant te sluiten met de lokale horeca met daarin afspraken over onder andere prijsacties en doorschenken. Ook gaan we in gesprek met Horeca Nederland om afspraken te maken over hetgeen zij kunnen doen om deze excessen tegen te gaan. Juist een branchevereniging heeft hierin een belangrijke rol, vind ik. Waar wij vanuit ons project succesvol trainingen voor verantwoord alcoholschenken aanbieden aan sportverenigingen, kan Horeca Nederland wellicht trainingen verzorgen voor horecapersoneel in deze regio waarin men beter leert omgaan met bezoekers die te veel alcohol hebben gedronken. Vanuit ons programma doen we heel veel om ouders, jongeren en andere doelgroepen bewust te maken van de gevaren van alcohol, dus ik hoop dat we samen met Horeca Nederland de handen in één kunnen slaan om ook de horeca in deze regio bewuster te maken van de risico's van overmatig drankgebruik."

Naast deze preventieve maatregelen zet `Verzuip jij je toekomst?' ook in op extra handhaving. Van der Borg: "Met de Voedsel- en Warenautoriteit hebben we daarom afspraken gemaakt dat ze, net als gebeurt bij de handhaving van de leeftijdsgrenzen, extra gaan letten op de excessen met doorschenken. Tevens waren we al bezig met het ontwikkelen van een regionaal horecastappenplan waarin aan iedere overtreding van de horeca een duidelijke sanctie wordt verbonden die voor de hele regio Zuid-Holland zuid gelijk is. Dit kan variëren van een waarschuwing tot het sluiten van de inrichting. Kortom, we gaan de strijd aan tegen het doorschenken."
Het onderzoek naar doorschenken is de afgelopen maanden uitgevoerd in kroegen en disco's in de regio Zuid-Holland zuid waar veel jongeren komen. Twee professionele acteurs hebben 29 horecagelegenheden bezocht, geacteerd dat ze dronken zijn en alcohol besteld. Uit de resultaten blijkt dat de naleving op dit moment 17% is. Dit betekent dat bij 24 van de 29 kroegen of disco's de acteur die zichtbaar dronken was, alsnog alcohol kon krijgen. Slechts drie horecagelegenheden in Dordrecht, één in Binnenmaas en één in Hardinxveld-Giessendam schonken niet door. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoeker en de acteurs alle uitspraken en gedragingen van het barpersoneel gerapporteerd. Over het algemeen is de indruk ontstaan dat het normaal wordt gevonden dat klanten dronken zijn. Vaak wordt er geen aandacht aan besteed, wordt er lacherig over gedaan of vindt het barpersoneel de dronken klanten irritant.

Achtergrond

Het onderzoek is verricht in opdracht van het regionale alcolholpreventieproject `Verzuip jij je toekomst?!'. Aan dit programma werken bijna alle gemeentes uit de regio Zuid-Holland Zuid mee. Daarnaast zijn belangrijke partners als de politie, het Openbaar Ministerie, de Veiligheidssocieteit ZHZ en de GGD ZHZ bij het project betrokken. Andere betrokken partijen zijn onder andere: Bouman GGZ, bureau HALT, Stichting De Hoop en de Voedsel- en Warenautoriteit. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de volgende gemeenten: Binnenmaas, Cromstrijen, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Korendijk, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen en Zederik.